Децата се нуждаят от микроби, за да развият имунитет

Учени: Хиперхигиенната среда може да доведе до хронични заболявания

18 септември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Да позволим на децата да играят със замърсени неща реално им помага да си създадат имунна система и да намалят шанса да се разболеят от хронични заболявания, като астма например.

Да, важно е да мием ръцете си. Особено в сезона на грипа или след посещение в болница. Проблемът е, че много родители са маниаци на тема поддържане на хигиената на дома, пише thestar.com.

"Науката показва, че премахването на микроорганизмите с дезинфектанти, антибактериални сапуни и антибиотици се отразява негативно върху имунната система на нашите деца", казва микробиологът Мари-Клер Ариета, асистент професор в университета в Калгари, съавтор на книгата Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World.

Днешната хиперхигиенизирана среда, в която растат децата, е причина за появата на различни заболявания – от хронични алергии до затлъстяване.

Изледванията на микробите, които живеят в червата, доказват, че здравата чревна флора в ранна възраст е критичен фактор за здравето през целия ни живот. Известно е, че поради прекомерната употреба на антибиотици в много болници има трудно лечими вътреболнични инфекции, които засягат основно възрастните пациенти и такива с имунен дефицит.

Те се причиняват от микроби, резистентни към антибиотици.

Каква е връзката между микробите и развиването на имунната система на малките деца?

Когато се родят, бебетата нямат развита имунна система. Но щом се появят микробите, тя започва да се развива и да работи правилно. Без тях имунната система няма да може да се справя добре с инфекциите.

Какъв е механизмът?

Микробите продуцират молекули и субстанции, които реагират с клетките на вътрешната страна на червата, но също така и с имунните клетки, които са от външната страна на червата. Така имунните клетки си изработват способност за противодействие на вредните микроби. След това имунните клетки се разпространяват и в другите органи.

Какво причинява алергичните реакции, например тези към фъстъци?

Едно от възможните обяснения е т. нар. „хигиенна хипотеза“. Тя се опитва да обясни защо появата на алергии, а също така затлъстяване, възпаления на стомашно-чревния тракт и дори - аутизъм непрестанно расте. И това не се обяснява само с гените.

Нашите гени не се изменят толкова бързо. Изследователите смятат, че поради липса на среда от микроби, имунната система в ранната детска възраст не се тренира достатъчно добре, за да може да се пребори с развитието на тези болести.

Снимка: Guliver / iStock

Какво да правят и да не правят родителите, за да са сигурни, че у детето им ще се развие здрава микрофлора и ще намалее вероятността да развие алергия?

Епидемиологични изследвания показват, че деца, които израстват във ферми, по-рядко развиват астма. Разбира се, не може да си съберете нещата и да станете фермер, но можете да живеете в среда, която не е стерилно чиста. Същото е и да си имате домашен любимец и по-точно - куче. Позволете на вашето бебе безопасно да си играе с кучетата.

Никой не спори, че хигиената е важна за здравето. Не трябва да спрем да си мием ръцете, но трябва да го правим, когато това е наложително, за да се избегне разпространяването на заболявания – преди да се храним и след като посетим тоалетната.

Но за детето е полезно да играе на двора, на детската площадка, да рови в пясъка. Трябва да се постигне баланс между предотвратяването на инфекциите, но и да има контакт с микроби, което е здравословно.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа