Кои музикални играчки са опасни за слуха

Много от тях надвишават нормата от 90 децибела

Снимка: Юлия Кадийска

Детските играчки, които святкат и издават звуци, са любими за най-малките. И колкото са по-шумни и светещи, толкова повече се харесват на децата.

Според френско проучване сред 60 милиона потребители обаче, някои играчки са опасни за слуха на децата. Тествани били над 20 музикални играчки с индикатор за нивото на звук и така се установило, че много от тях са прекомерно шумни, съобщава famili.fr.

Децибели

Европейската норма е твърде висока, коментират специалисти, които настояват прагът да бъде свален. Сега за стандартните играчки допустимите децибели са 115, а за тези, които „се слагат до ухото“ – 80 децибела. За да може човек да се ориентира каква точно е силата на звука, издаван от играчките, учените уточняват, че движещото се метро възпроизвежда 90 децибела.

От юли 2013 г. нормите са коригирани, но играчките – не.

Предпазни мерки

Преди да купите играчката, проверете къде точно е поставен високоговорителят. Може да тествате подаръка, като го сложите близо до вас – така, както ще направи и детето. И ако звукът, който издава бръмчащата залъгалка, е непоносим за вашия слух, бъдете сигурни, че не е подходящ и за малчугана.

Ако той е получил играчката като подарък, побързайте просто да извадите батериите, преди да я пробва. Така няма да разбере от какво сте го лишили и няма да протестира.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа