Педиатри: Стимулирайте активността на детето

Дори гоненицата вкъщи е полезна

Снимка: Shutterstock

Децата, които прохождат на 18 месеца, ще имат повече проблеми с костната система и ще бъдат по-малко физически активни в сравнение с връстниците си, проходили по-рано, твърдят специалисти от Университета Метрополитън в Манчестър и от Университета в Бристол. Намерена е връзка между способността на децата да скачат, бягат и ходят на 18 месеца и проблемите с костите им в подрастваща възраст.

Всичко е просто: силните мускули са в резултат от физическа активност, която провокира стрес в костите в добрия смисъл. В резултат те стават здрави, плътни и по-широки. Според статистиката има 50% разлика по отношение силата на костите при 17-годишните и това може да бъде обяснено именно с физическата активност в детството.

Маркерът тук също се оказва обемът на мускулите. В далечна перспектива той може да бъде показател за риск от остеопороза или чупливост. Така че учените съветват родителите да стимулират активността на децата още от най-ранна възраст. Дори разходките и гонениците вкъщи имат своето значение.
Източник: meddaily.ru

Коментари
Последни видеа