Защо детето е все сополиво

На каква възраст да очакваме подобрение

03 декември 2022 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Няма нищо необичайно в сополивото хлапе. Всяко трето в периода до тръгване на училище е постоянно хремаво.
Какви са най-честите причини, разказва педиатърът д-р Сергей Щеглов пред deti.mail.ru.

На първо място става дума за анатомична особеност на малките деца, свързана със защитата от микроби от околната среда. 
На прехода от устата към гълтача се намира така наречения  лимфен фарингеален пръстен – важен орган на имунната защита. Неговата главна роля е да предпазва организма от инфекции. 
Сливиците са част от този пръстен и те играят ролята на стражи. Но, за да добият „квалификация“ и да поемат своите функции, им трябва време. Те трябва да се развият и да съзреят.
При малките в предучилищна възраст сливиците са хипертрофирали - имунната тъкан се е разраснала и е увеличена. Това е така, защото детският организъм активно се „запознава“ с причинителите на различни респираторни инфекции и първият фронт, който ги посреща и осигурява защита, са сливиците. Затова те постоянно са възпалени.

Докато имунитетът не се изгради, хремите са постоянни

Детето се среща с много вируси и бактерии, особено, ако ходи на градина.
Във всеки организъм живеят бактерии – такива, които са безвредни и условно-патогенни. Стафилококите в носа на едно хлапе са различни от тези в носа на друго. Трети пък може да носи бактерии от рода на Pseudomonas aeruginosa, без това да причинява болест.
Когато са в близък контакт и обменят играчки, децата си предават тези бактерии. „Стражите“ не успяват да се справят с атаката. И сливиците се възпаляват.

Заради мръсния въздух и тези хронични възпаления всяка дете до 7-годишна възраст е с увеличени сливици. Хремата върви заедно с тях. И докато процесът на съзряване на лимфния пръстен не завърши и хремите няма как да престанат.

Алергичния ринит иска повече внимание

Алергичният и вазомоторен ринит е различен от обичайната хрема.
Ако от носа на детето непрестанно капе прозрачна водниста течност, е добре да се консултира със специалист уши-нос-гърло както и с алерголог.
Те могат дадат бележка на детето, че не е заразно и, че може да ходи на градина, без риск за околните. А и неговата хрема никога не пресъхва. 
При алергичните деца възпалението в носа никога не преминава. Това значително нарушава в една ли друга степен качеството им на живот.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.