Как се преодолява алергията към ядки

Хомеопатични дози в невръстна възраст помагат, според лондонски учени

02 август 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Повечето деца са в риск от една от най-сериозните алергии в наши дни – тази към ядки. През последните 20 години случаите на деца, развили алергии към ядки в световен мащаб, се е удвоил. Те се проявяват още в ранна възраст, но могат да бъдат преодолени с хомеопатични дози от алергените, съобщи преди време "Дейли мейл".

Мащабно проучване сред 640 бебета на възраст от 4 до 11 месеца (най-застрашени от развитие на фъстъчена алергия) обаче установява: хората, развили алергии, след като са яли смлени ядки в невръстна възраст, са по-малко от 1 процент. И обратно - 17 на сто от децата, в чието хранене те са отсъствали, са получили алергия. Резултатите са обявени пред Американската академия по алергии, астма и имунология.

Този вид алергии причиняват проблеми с дишането и могат да завършат с фатален край. Той обаче може да се избегне, ако три пъти седмично ядат храни, в които има смлени фъстъци, защото така изграждат имунитет към тях, твърди проучването.

Много педиатри и хранителни експерти предупреждават родителите да не дават на малките деца ядки не само заради риска от алергия, а и заради вероятността да се задавят. Но ръководителят на проучването, проф. Лак от Кралския колеж в Лондон, казва, че обратно на предишните насоки, ползите от ранното захранване със смлени ядки са доказани.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа