Оставете бебето да пълзи по пода

Учени: въпреки облака прах, има полза

22 януари 2023 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато бебето пълзи по пода, и особено по килимите, то вдига около себе си облак от прах, люспи мъртва кожа, спори, бактерии, гъбички. И диша целия този коктейл от отрови, предупреждават специалисти, цитирани от The Daily Mail.

Така на практика бебето вдишва 4 пъти повече опасни вещества в сравнение с възрастните, които стъпват по същия този под. 

Въпреки това учените твърдят, че няма риск. Известно е, че излишната стерилност не е от полза за бебето, защото не позволява на имунната система да се развие, обясняват британски учени от университета в Пърдю. 

Според тях, контактът на детето от най-ранна възраст с високи концентрации на разнообразни замърсители спасява от алергии и от астма.
За да установят какво количество мръсотия попадат в организма на бебето, учените използвали робот. И бебето-робот пълзяло по пода и по килима в дома.

Сензори улавяли и анализирали състава на частиците, които обичайно биха попаднали в дихателната система. Така установили, че концентрацията им в облака прах, който бебето вдига около себе си, докато пълзи по земята, е 20 пъти по-висока отколкото във въздуха в стаята.

Важно е да се знае, че детският организъм по-трудно блокира навлизането на тези мръсни частици.

При възрастните хора голяма част от тях се изхвърля към горния отдел на дихателната система – гърлото и ноздрите. Докато детето често диша през устата и това допринася за натрупване на частиците в долната част на дихателнато система – бронхите и белите дробове.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа