6 продукта, които поддържат вагиналното здраве

Влияят благоприятно на микрофлората

10 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Въпросът за женското здраве е много разностранен, свързан с куп най-различни фактори, които влияят на микрофлората на женските гениталии.

Разбира се, сериозните проблеми със здравето трябва да се лекуват, но за профилактика и поддържане на женското здраве във форма има не само лекарства, но и обикновена диета с редовна консумация на някои храни.

Тя, наред с правилната хигиена, може да помогне много. Ето кои продукти ви трябват:

1. Ябълки и боровинки

Снимка: Shutterstock

Сокът от червени боровинки е изключително ефикасна защита на пикочните пътища от инфекции, но не се препоръчва да се пие повече от половин чаша на ден, тъй като съдържа много захар. 

Ябълките обаче, наричани с основание най-полезния плод на света, съдържат фитоестроген, който влияе много благоприятно на сексуалните функции. Той стимулира удовлетворението, възбудата способността да изпитваме оргазъм. Редовната консумация на ябълки подобрява сексуалния живот и като цяло поддържа организма тонизиран.

2. Кисело мляко

Снимка: Shutterstock

Пробиотиците, съдържащи се в него, укрепват вагиналната микрофлора, борят се с микробите и намаляват риска от полови инфекции.

А калцият в киселото мляко облекчава менструалните спазми и предменструалния синдром. Изхождайки от това, хапвайте мляко за закуска – сутрин или следобед.

3. Зелен чай

Снимка: Shutterstock

Той е отлична профилактика срещу бактерията ешерихия коли, причиняваща сексуални инфекции, защото съдържа полифеноли и катехини. Пиенето на зелен чай по време на месечен цикъл намалява болката и подобрява цялостно функциите на организма, благодарение на кофеина.

Но внимавайте – не бива да прекалявате с тази напитка, защото натоварва черния дроб.

4. Зърнени и бобови храни, зеленчуци

Снимка: Guliver / iStock

Всички те имат една обща и важна черта – фибрите. Хранителните влакна са пробиотик, без който бифидните бактерии не могат да се хранят и съществуват в тялото. А най-добрият начин да имате здрава микрофлора във влагалището е първо да се погрижите за червата.

Влакната защитават и от вагинална фиброза и злокачествени образования, намаляват риска от кръвоизливи и болки във влагалището. 25 грама зърнени храни на ден са напълно достатъчно, а зеленчукови салати можете да си правите също всеки ден.

5. Риба

Снимка: Shutterstock

Рибата е източник на витамин D и Омега-3 киселини и може би сте наясно, че консумацията ѝ е полезна за целия организъм и най-вече за сърцето, тъй като подобрява кръвообращението.

Това, на свой ред влияе и на половото здраве, защото колкото е по-добро кръвообращението в интимната зона, толкова по-висока е чувствителността и възбудата.

6. Вода

Снимка: Shutterstock

Редовното пиене на вода е най-основния начин да поддържате вагиналното си здраве и това, колкото и да изглежда и звучи лесно, е и толкова пренебрегвано.

Всекидневната консумация на достатъчно количество вода поддържа вагиналните мембрани и помага за овлажняване на влагалището. Което е особено важно, когато става въпрос за сексуална възбуда.

Източник: heroine.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа