Има връзка между околната среда и пубертета

И вероятно заради това съзряването започва по-рано

25 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Датски изследователи са открили вероятна връзка между околната среда и началото на пубертета, пише cphpost.dk. Въпреки че гените ни са в голяма степен предопределени, когато започва съзряването, има голям брой други фактори, които имат намеса в процеса.

Изследователите са изучавали химически модификации, наречени епигенетични, които се появяват, когато децата влизат в пубертета и резултатите предполагат, че тези промени са сериозно замесени в определянето на началото на съзряването.

Възрастта, в която датските момичета навлизат в пубертета драматично пада и сега е стигнала 10 години. В същото време при момчетата този спад не е така драстичен, от което учените правят извода, че гените сами по себе си не са единствено отговорни за началото на съзряването.

Не са само гените

Изследването е проведено от Rigshospitalet (Националната болница на Дания, най-специализираната и една от най-големите в страната) в сътрудничество с Университета в Копенхаген и е фокусирано върху ролята на епигенетиката. Тя е важен момент, чрез който околната среда влияе върху гените. Факторите на околната среда и стилът на живот могат да въздействат върху епигенетичната регулация на гените. Оттам и изводът, че те влияят върху началото на съзряването.

Изследването е първо по рода си и в него са участвали подрастващи и от двата пола. И при момчетата, и при момичетата в по-голяма част от случаите е отчетено ранно начало на пуберитета (на 10-11 години). Към момента за нормално се смята, че за младежите тази възраст е 15-16 години, а при девойките 13-14, като завършва съответно към 20 и 18-ата година.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа