5 хитрини как да накараме хлапето да си мие зъбите

Организирайте състезание по „синхронно четкане“ за цялото семейство

23 ноември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Миенето на зъбите е досадно задължение за детето, ако не намерим начин да го превърнем в игра. И понеже хигиенният навик трябва да се усвои от най-ранна възраст, е важно на хлапето да му е забавно, да задържим интереса му дълго време, за да изпълнява точните движения поне 3 минути. И, ако не сте плътно зад гърба му, може да загуби търпение, да съкрати процедурата или да не я изпълни както трябва.

Грижата за детските зъбки започва много преди те да се появят, но детето взема четката в ръце с появата на първото млечно зъбче. В началото още е съвсем несръчно, но ще учи движенията и ще възприема, че миенето се прави в определен час всеки ден.
На 4 години вече то има умения, за да се справи само, а вие да „ревизирате“ резултата и да довършите делото.


Ето няколко съвета, които може да са ви от полза

1. Мийте си зъбите пред хлапето, за да му покажете как става това и да му дадете нагледен урок и пример (времето на миене, посоката на движение, изчеткването на зъба от всички посоки). Децата обичат да подражават. И от време на време си заслужава да организирате занимания по „синхронно миене на зъбите“ за цялото семейство.

Снимка: Guliver / iStock

2. Направете хигиенната грижа по-забавна – включете го в организацията на процеса. Нека сам си избере четката и пастата за зъби. И, ако детето вече има паста с вкус на ягода, оставете го да пробва мента или лайка. Или пък нека избере четка за зъби с любимия си анимационен герой. Тогава ще имате повод да разкажете или да прочетете за новите му приключения след вечерята, преди да си легне да спи.


3. По-големите могат да ползват и електрическа четка за зъби, но това по мнението на стоматолозите трябва да стане, след като детето е научило движения с обикновената четка. Имате страхотен аргумент да го стимулирате: „Вече си в отбора на големите - със собствена електрическа четка“

4. По време на миенето на зъбите пуснете кратка песничка. И нека то продължи да ги търка с четката, докато трае песента. Поне 3 минути. Продават се и малки пясъчни часовничета, които са специално за тази цел. Детето трябва да си мие зъбите, докато пясъкът от горната половина на колбичката премине в долната. Забавно е.
Излишно е да припомняме, че то трябва да има стъпало, за да стига до умивалника и удобно да се самообслужва – само да пусне вода, да сложи паста върху четката, да изплакне устата си... Това също е част от ритуала.

5. Похвалете го. Ако детето се е справило, не пестете похвалите. За да го насърчите, сложете в банята календар и отбелязвайте сутрин и вечер всяко негово „постижение“ ( минути, посока на движение ...или каквито показатели за успех измислите).

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа