Сладкото не прави децата свръхактивни

Някои хлапета имат нужда да хапнат десерт

28 август 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Години наред се смяташе, че причина за хиперактивността на децата е прекомерната консумация на захар и на сладки неща. Учени от университета в Оклахома доказаха: захарта няма никакво отношение към хиперактивността.

Тя обаче води наддаване на излишни килограми, разваля зъбите и създава куп здравословни проблеми, пише Science World Report.

Понякога прекаляването със сладки храни може да е причина за поява на симптоми, подобни на простуда - хрема и кашлица. Дължи се на алергия към сладкото. И, ако детето има такава чувствителност, трябва да се следи от педиатър.

Симптоми на алергия могат да се проявят при повишаване на стойностите на кръвната захар. В тези случаи лекарствата за потискане на алергичните реакции са напълно излишни.

Друго самостоятелно проучване на изследователи от центъра „Монел“ откри, че някои деца имат по-голяма нужда от останалите да похапват сладко.
Учените доказаха, че чувствителността към захар при хлапета е различна и, че някои се нуждаят от 20 пъти повече, за да усетят сладкия ѝ вкус.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа