Млечната жлеза в пубертета – как се променя и защо може да боли

Важна информация за родителите на момичета

Снимка: Guliver / iStock

Когато дъщеричката ви навърши 10-11 години, е време да се запознаете с измененията, които протичат в организма ѝ, в това число и това как се оформя млечната жлеза. Това е важна информация, защото във възрастта на половото съзряване се случват различни хормонални промени. Когато сте наясно с тях, можете да успокоите и детето си, защото то вероятно има доста особени усещания и мъгляви представи, които го притесняват.

В този период се появява окосмяване в интимната зона и под мишниците, матката и яйчниците увеличават размерите си, лигавицата на влагалището става бледорозова, започва менструацията, променя се и формата на цялото тяло и най-вече – гърдите нарастват.

Основната функция на млечната жлеза е да изработва мляко, за да може да храни бъдекото си дете. Мнозина предполагат, че развитието на гърдите започва в пубертета, но това не е така – формирането на млечната жлеза започва още в утробата на майката, в 3-я – 4-я месец от нейната бременност.

Когато момиченцето се ражда, зърната на гърдите и системата на млечните канали вече съществуват.

В тях се събират жлезите, които, от своя страна, се състоят от алвеоли. Кърмата преминава през тези канали, които излизат в центъра на зърната. Всяко от тях има 10-15 дупчици, през които бебето засмуква млякото.

Между жлезите се формира мазнина и съединителна тъкан и те защитават млечните канали, кръвоносните съдове и нервните окончания. Съотношението на количествата мазнини и съединителна тъкан зависи от формата и размера на гърдите.

Ако съединителната тъкан е достатъчно еластична, и гърдите ще са еластични. Но с възрастта, след раждането и приключването на кърменето тази тъкан става по-плътна и затова гърдите започват да увисват.

Мазнините също имат отношение към гърдите – ако момичето рязко сваля теглото си, придържайки се към диети (типично увлечение в пубертета), гърдите му не само ще се отпуснат, но и ще станат по-малки.

Етапи на развитие:

- Зърната нарастват и се издуват;
- Ареолите (тъмната зона около зърната) се увеличават и вече са по-видими.

- Гърдите и зърната се повдигат; под тях се образува уплътнение - така расте жлезистата тъкан и гърдите се увеличават; ареолите и зърната вече са отчетливи, изпъкнали, гръдният кош се заобля.

Защо момичетата ги болят гърдите

Момичетата в пубертета се оплакват често от болезнени усещания в гърдите, например, когато вземат душ, или ако спят по корем.

Това е естествено явление, то е временно и не е притеснително.

Случва се, когато жлезистата тъкан започне да нараства и се образува уплътнение под ареолите.

Гърдите са изключително чувствителни, затова и неприятните усещания са именно в тази област.

Те много често може да болят и в началото на месечния цикъл – с времето момичето се научава да се справя с тази болка с помощта на гимнастика, или, ако гинекологът препоръчва – с медикаменти.

Обикновено след раждането повечето жени забравят за този проблем.

По време на менструация в организма се увеличава изработката на женски хормони - естроген и прогестерон. Тогава в тъканите може да се задържа течност, което води до образуването на отоци, гърдите стават по-чувствителни на външни раздразнения.

Дискомфорт може да се появи и при носене на плътно бельо, блузи и рокли по тялото, затова е добре да ги насочите към удобни дрехи.

За малките и младите момичета са подходящи сутиени и бельо от памучни тъкани без твърди или изкуствени нишки.

Когато бюстът започне да се оформя е добре момичето да посети мамолог, който да провери дали гърдите се развиват правилно и да отговори на всички въпроси, които може би детето си задава.

Най-важното е родителите да не губят връзка с дъщеря си в този сложен за нея период, защото доверието между майка и дете му помага да премине по-спокойно през пубертета и да приеме положително всички физиологични изменения.

По материали наletidor.ru

Коментари
Последни видеа