Как да определим вида на хремата

УНГ специалист: Цветът на сополите е от значение

Илюстрация: Guliver / iStock

Изучавайки света, малкото дете си бърка не само в устата, но и в носа - това е интересно за него. Защо обаче е не само грозен, но и вреден навик? Защото може да разрани слизестата ципа, която обвива вътрешността на ноздрите, но и самата носова преграда. Силното издухване на носа също крие риск, затова е най-добре да го научите отрано как да почиства носа си редовно с разтвор от солена вода.

В ранна възраст, когато имунитетът започва да се формира, децата боледуват доста често. Техният организъм още не е способен да се съпротивлява пълноценно на инфекциите и обикновено възпалителните процеси първо засягат ушите, носа и гърлото. За да не възникнат усложнения и хронични заболявания в бъдеще, родителите трябва своевременно да се обръщат към спеиалист, тъй като спектърът на заболявания на ухото, гърлото и носа е доста широк.

Лекарите могат да разпознаят по сополите вида на заболяването. Какви симптоми са характерни за тези или онези болести и как да се лекуват правилно разказва Едуард Маслов, шеф на УНГ клиника пред letidor.ru.

Видове хрема

Специалисти смятат, че при детето едно или друго УНГ-заболяване може да се пренесе от осем до десет пъти годишно и в същото време то не се класифицира като често боледуващо.

Секретите от носната кухина при децата се срещат най-често и могат да бъдат съвършено различни, и в повечето случаи лекарят може само по тях да предположи наличие на това или онова заболяване. Сополите могат да бъдат с бактериален, вирусен или алергичен характер.

Вирусите са най-разпространената причина за появата на секрети от носа.

Главният признак: сополите са прозрачни или бели на цвят

В тези случаи винаги има оплаквания от запушен нос и хрема и по правило се получават слизести секрети, които се отделят в предната част на носната кухина. Когато е поразена задната част, отделяните секрети се разпространяват по задната стена на глътката, предизвикват дразнене и желание за изкашляне, за да се прочисти гърлото.

Ако към това се присъедини и бактериална инфекция, секретите придобиват жълто-зелен оттенък. При това те могат да бъдат сухи и да се образува коричка, което говори за усложнение на вирусното заболяване или за обостряне на хроничния гноен процес, но по правило второто е по-характерно за възрастните.

При децата хроничните секрети от носа най-често са свързани с алергичен ринит – сезонно заболяване, което се явява реакция на организма при цъфтенето на тревите.

Основната разлика от останалите видове хрема е, че сополите са прозрачни, приличат на вода и след издухване не оставят следи по носната кърпа.

Често родителите на тригодишни деца се обръщат към специалист с молба да излекува техния синузит. Лекарят трябва да се отнесе внимателно към тази молба, тъй като подобно заболяване се среща изключително рядко при малки деца – преди 4-5-годишна възраст практически няма възпалителни гнойни процеси в синусите.

Много често обаче при децата се среща хроничен аденоидит или т.нар „трета сливица“ – това е сред основните причини за много заболявания и в този случай секретите от носа безпокоят пациента, когато лежи. Слизестата хрема се стича по задната стена на носоглътката, попада в областта на ларинкса и причинява дразнене и кашлица.

Противно на разпространените родителски страхове, в случая това не е свързано с патологични процеси в бронхите и белите дробове. Аденоидите започват да се образуват при деца над 2-2,5 годишна възраст, преди това почти не съществуват.

Родителите трябва да помнят, че ако хремата при детето продължава повече оте 3-5 дни, е важно незабавно да го заведат при специалист.

Хрема при бременните

Бъдещите майки също могат често да се оплакват от вазомоторен ринит през голяма част от бременността. Това заболяване прилича на алергична хрема, но не е и може да възникне в първия или в последния триместър, като основното оплакване е запушен нос.

Тъй като асортиментът от лекарствени средства за бременни е ограничен, ако състоянието не води до нарушаване на качеството на живот, не се изисква специфично лечение. Ако обаче ринитът причинява сериозно безпокойство, помолете лекаря да ви изпише някакви безвредни капки, но ги използвайте само след консултация с него.

В тези случаи става дума не за заболяване, а за физиологично състояние, което обикновено преминава само след раждането на бебето.

Кърмещите майки рядко страдат от специфични УНГ-заболявания и единственото, за което могат да се безпокоят е, ако се обострят хронични процеси, свързани с краткото понижаване на имунитета след раждането. И е важно когато отидат на лекар, да съобщят, че кърмят, тъй като всички препарати, които приемат, се отразяват на детето чрез майчиното мляко – с него е свързан имунитета на децата до три години.

Най-съвременният начин да се постави диагноза

Съвременната медицина има значителни постижения в областта на диагностиката на заболявания УНГ. Днес, за да се постави диагноза, на лекаря е достатъчен ендоскопски преглед при изследването. За деца се използва устройство с гъвкава тръба, което не създава дискомфорт и те приемат нормално процедурата.

Ендоскопията позволява да се прецени състоянието на фаринкса, носната кухина и синусите без рентген или компютърна томография, и така се намалява натоварването на организма, което е особено важно за децата и бременните.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа