7 неща, които облекчават живота преди раждането

Те са много необходими и после

Снимка: Guliver / iStock

В наши дни е много приятно да си бременна или млада майка. Ако няма здравословен проблем, нищо не може да  ни попречи да се наслаждаваме на майчинството. А за да ни бъде още по-удобно, ето 7 неща, които трябва да имаме – ще са ни от огромна полза през бременността, а и след раждането, твърди letidor.ru.

1. Възглавница за бременни

Тя е подходяща и по време на кърмене. Във форма на подкова или макарон, продълговатата възглавница е обемна и не прекалено мека. В зависимост от размера си, може да подпира корема, гърба, да осигурява опора на цялото тяло, включително кръста и врата. Тази голяма възглавница е удобна, защото по време на сън може да обвие бъдещата майка от всички страни. Към края на бременността, когато всички движения стават с усилия и на жената ѝ е трудно да се отпусне, тази възглавница не е най-удобната за спане, но ще оцените нейния комфорт, когато започнете да кърмите.

Тя става удобна преграда и опора на дивана или в леглото, с нейна помощ можете да заемете и седящо, и лежащо положение, няма нужда да се накланяте прекалено или да местите бебенцето. Изобщо с нея ще ви е трудно да се разделите, а и няма нужда - тя е практична за всички членове на семейството и може да ви служи дълги години.

2. Специален предпазен колан в автомобила

Обикновеният предпазен колан в колата е задължителен – спасява живот, но не е подходящ за бременни, особено в третия триместър. По време на рязко спиране той може да защити бъдещата майка от удар, но и да притисне силно корема и да навреди на плода. Хубавото е, че има специални колани, адаптирани за бременни, които позволяват да ги разположите не на корема, а по-ниско, в областта на таза. 

3. Масажно масло за перинеума

Много жени се страхуват от раждането не толкова заради болката, колкото от вероятните разкъсвания. Затова лекарите препоръчват профилактично по време на бременността да се прави масаж на перинеума – областта между ануса и срамните устни. Особено е полезен за жени, които раждат за първи път. За този масаж обикновено се използва натурално масло, но може да си купите специално – то така и се казва: масло за масаж на перинеум. Техниката на масажиране е описана на опаковката. Важно е да уточним, че при опасност от преждевременно раждане или при наличие на инфекция във влагалището трябва да се откажете от този масаж.

4. Помпичка за кърма

Безценна вещ, която помага много още в родилния дом, за да се изцеди излишната коластра. С нея можете да си направите банка за мляко, като изцеждате необходимото количество и го замразявате в специален контейнер, който съхранява отлично млякото в продължение на три месеца в хладилна камера.

Така, благодарение на собствените си запаси от кърма, можете да се отлъчите от къщи за няколко часа. Някои жени дори успяват да тръгнат на работа, след като имат шанса да обезпечават  бебето с кърма.

5. Сутиен за кърмене

Обикновеният сутиен, който се закопчава отзад, е адски неудобен, когато трябва да го сваляте преди всяко кърмене. Някои бебенца, особено новородените, искат да сучат на всеки час – нормално е. Затова си изберете специален сутиен за кърмене, който не е нужно да се сваля, защото закопчалката му - кукичка или от велкро се разкопчава за секунда. За кърмещите майки са подходящи и специални трикотажни блузки и нощници с прорези на гърдите.

6. Вложки в сутиена

Понякога още преди раждането бременните отделят коластра, и е доста некомфортно, ако не разполагате с подплънки в сутиена – те оставят зърната сухи и чисти, и не позволяват по горната дреха да избият петна. Има вложки за еднократна употреба, които можете да сменяте, и за многократна. Те са от мериносова вълна и се перат и съхнат лесно, като не губят свойствата си да попиват.

7. Крем за зърната на гърдите

Напуканите зърна са голяма тегоба на всяка жена, която кърми. Основната причина за проблема е неправилното засукване - когато бебето обхване с уста не цялата ареола на гърдата, а само зърното. Важно е също да сте много внимателни, когато отдръпвате бебето от гърдата, за да не дръпне зърното с устата си. Напуквания се образуват и при прекалено често миене на зърната, особено със сапун. Ще избегнете всичко това със специален крем, който защитава зърната от сухота и се втрива хубаво в кожата. Ако купите крем на основата на ланолин, даже не е нужно да се миете преди всяко кърмене.

 

 

Коментари
Последни видеа