Мога ли да направя секцио повече от два пъти

Мнение и съвети на експерт по диагностика и лечение

Снимка: Guliver / iStock

Пвечето бъдещи майки днес са раздвоени между естествено раждане и секцио, но трябва да е ясно - в някои ситуации единственият възможен начин на раждане е цезаровото сечение. Въпросът кой вид да избере бременната, заедно с лекаря, който я наблюдава, често поражда спорове, семейни драми и какви ли не проблеми, понякога – здравословни. Максим Риков - експерт по диагностика и лечение в Германия, обяснява дали е възможно да се роди естествено след първо секцио и колко пъти може да се ражда по този начин.

Хирургичната процедура, при която детето се ражда чрез разрез в матката на майката, към днешна дата се извършва от лекарите в 20% от случаите или заради определени индикации, или по спешност.

Опасности при секцио

Рискът от усложнения при тази операция е по-висок в сравнение с естественото раждане и, според лекари, отрицателните ефекти върху здравето се появяват по-често. Най-честите усложнения са:

- Развитие на инфекция - Ако инфекцията попадне в маточната кухина по време на операцията, се развиват заболявания, като например ендометрит (възпаление на маточната лигавица), или се наблюдава нагъване на шева.

- Обилна загуба на кръв - Ако секциото се извършва по спешност, лекарите нямат време да се запознаят с резултатите от кръвните изследвания. Ако коагулацията е нарушена, е възможно силно кървене, което не във всички случаи може бързо да бъде спряно.

- Травми за бебето - Възможно е кожата на новороденото да се увреди, да има драскотини по тялото му, а в някои случаи и сериозни порязвания поради небрежността на лекаря.

- Продължително кръвотечение - В сравнение с естественото раждане, след секцио в продължение на няколко дни се наблюдава обилно отделяне на кръв от влагалището, а това може да доведе до замайване и влошено здраве.

- Образуване на сраствания - При повече операции има по-голяма вероятност за сраствания на матката, които могат да доведат до периодична болка, а понякога - до безплодие.

- Проблеми за бебето - Според статистиката деца, родени със секцио, имат проблеми с дихателната система. Това се дължи на факта, че новороденото не е минало през родовия канал и рязкото вдишване на кислород понякога се отразява негативно на здравето му.

Нервната система на детето също може да страда поради голямата доза анестетично вещество, прилагано на майката преди операцията.

Показания за операцията

Има два вида показания, като в първия случай тактиката на раждането е планирана и се случва поради следните причини:

- Преплитане на плода с пъпната връв;

- Разкъсване на плацентата;

- Бебето е разположено неправилно в матката;

- Майката има тесен таз;

- Наличието на шев върху матката, който не е излекуван достатъчно.

При втората група показания говорим за спешна хирургия. Тя се налага, ако в процеса на естественото раждане при продължителни контракции не се наблюдава пълно разкриване на шийката на матката. Спешна операция се извършва и ако има заплаха за живота на бебето или майката.

Колко операции са разрешени

При секцио днес лекарите правят минимален козметичен хоризонтално разположен шев с качествени материали, които предотвратяват загнояване и с тях раната заздравява бързо. Но само допреди 10-ина години ситуацията беше съвсем друга. Ето защо преди това лекарите категорично твърдяха, че максималният брой операции на матката не трябва да надвишава три. Все по-често се срещат случаите на раждане на пет или повече деца със секцио.

Възможно ли е да се роди естествено след секцио

Ако бременната жена няма директни индикации за хирургично раждане, тя може да роди естествено, дори ако вече има 1, 2 или 3 раждания с операции преди това. Но всеки организъм е индивидуален, затова подобни въпроси се решават с лекаря.

Понякога специалистите не препоръчват трета бременност, тъй като изключват раждането по естествен път, а след секцио може да има опасни усложнения.

Ако въпреки съветите на лекарите жена все пак е бременна, е важно да бъде под постоянно наблюдение в болница, за да се следи състоянието на плода и матката.

При всички случаи е много важно да се слуша лекаря и да се следват всичките му препоръки, за да се избегнат усложнения.

Бебето е напълно готово за раждане след 40-ата гестационна седмица. Ако обаче се налага секцио, за да се избегне разкъсване на матката или разминаване на шева, операцията се извършва планирано на 37-38-ата седмица, в зависимост от индивидуалните характеристики.

Особености на повторната операция

Въз основа на детайлите на предишната операция, може да се промени тактиката на анестезията, например ако предишното раждане е било преди повече от 3-4 години и не е имало усложнения, тогава упойката може да бъде частична, тоест жената ще бъде в съзнание, но всичко под корема става абсолютно безчувствено. Ако миналото раждане обаче е било трудно, тогава безусловно сее налага обща анестезия.

Има ли ползи от цезаровото сечение

Колкото и странно да звучи – да. Секциото има своите предимства:

- Процесът на раждане е по-безопасен и по-контролиран;

- Влагалището не се подлага на разтягане и промени;

- По-бързо е, в сравнение с естественото раждане;

- Липсват контракциите, която плашат много жени и заради които те се страхуват да раждат.

Всичко е напълно индивидуално и всеки случай изисква непременно консултация с лекар.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа