Враг №1 на младите майки

И не е липсата на време

Снимка: Guliver / iStock

Бебето няма и година, майка му е денонощно около него. Яде, когато може, спи – от време на време, понякога не успява дори да преоблече домашните си дрехи, за да излезе на разходка с мъника.
Всеки ден е повторение на предишния – заедно с режима на хранене на бебето, животът ѝ „цъка“ на интервали от 3 часа. Тя обаче иска да се почувства човек, да се върне към начина си на живот, външния вид и обичайните занимания, въпреки майчинството.
Кои са нейните „врагове“, които не бива да подценява.
Този път анализираме трите „С“-та.

Слънце
Юли е и слънцето препича силно. Хормоните на младата майка от бременността, през раждането и кърменето са високи. Балансът им е нарушен. И първата опасност за лицето е от поява на пигментни петна.
Ултравиолетовите лъчи са причина за така наречената „маска на бременността“ – явява се основно бузите и челото. Там се настаняват тъмните петна. Те могат да се явят също така по гърдите и тялото. Причината е хормонът прогестерон, който дърпа спусъка на пигмента меланин.
Опасността от хиперпигментация остава висока и след раждане, и по време на кърмене – отново заради хормоните.
Обилното мазане с най-високия фотозащитен фактор SPF 50 не предпазва в 100 процента.
И понеже рискът действително е висок, е разумно младата майка да не стои на открито в часовете между 11:00 и 17:00, както и да си осигури допълнително прикритие на лицето с шапка с голяма периферия и очила.

Не само ултравиолетовата светлина е опасна. Топлинната енергия също ѝ вреди. Тя допълнително разширява капилярите, които и без това плетат гъста паяжина по бузите ѝ.
Заради високите температури, те остават разширени и видими не само по време на бременността, но и след раждането. За да се свият и приберат, им трябва време.

Сън
Според проучвания майката наваксва недоспиването от първата година след раждане на бебето едва, след като то стане на 4 г.
Британски учени препоръчват 9 часа нощен сън за сияен външен вид. Нещо, за което много млади майки само мечтаят, защото те масово не си доспиват. И това се изписва на лицето.
Под очите се явяват тъмни кръгове, а бръчиците тип „пачи крак“ стават по-дълбоки.
Килограмите, които бременността е добавила, постепенно се стопяват, но кожата се отпуска. Особено, ако отслабването стане рязко и бързо. Очите хлътват и се явяват торбички.
В този период „лекарството“ е сън. Разходки на чист въздух и „гледане на хоризонта“ , когато погледът е отправен далече напред. Това е съветът на дерматолозите.
Околоочният крем не е решение, нито козметичните процедури. Нещо повече – кремът може „да натежи“ и да фиксира бръчиците. Така вместо да реши проблама, го задълбочава. 

Спорт
До една година година след раждането на бебето всички хормони в младата майка са с високи нива. Трябва да мине време, за да влязат в норма.
Ако тя започне бързо да отслабва, да спортува усилено, не само мускулите, но и всички кръвоносни съдове се натоварват.
От бременността тя може да е „наследила“ разширени вени и не само на краката, където обикновено са видими. С усилени тренировки и коремни преси тя може да добави още един риск – поява на хемороиди. 
Всички кръвоносни съдове се нуждаят от време, за да се възстановят стените и еластичността им да се върне.
Така че, отложете силовите тренировки с 1 година.

Веселина Мончева
Консултант д-р Сияна Живкова,  дерматолог в  Derma Clinic South Park.

 

Коментари
Последни видеа