Бременната да спи на хълбок

Когато в последния триместър бебето в утробата наедрее, кръвообращението се затруднява

Снимка: Guliver / iStock

Бременната да спи на хълбок. Спането по гръб, когато тя влезе в последния триместър, не е полезно нито за нея, нито за бебето в утробата.
Тази поза създава риск, защото затруднява притока на кислород към плода и е заплаха за живота му, предупреждават новозеландски учени.
Екип на университета в Оуклан направил проучване сред 700 жени за предпочитаната от тях поза за сън в края на бременността, когато коремът доста наедрее.

Анализът на данните сочи, че рискът от мъртво раждане при спане по гръб в последните 3 месеца на бременността се повишава 3,7 пъти. Докато спането на една страна, в поза ембрион намалява опасността с 9%. 

„Това реално може да спаси живота на 15 бебета всяка година“, твърди проф. Лесли МакКоун, в интервю пред stuff.co.nz.

Илюстрация: Guliver / iStock

Ето и по-подробните ѝ обяснения:

„В резултатите, които получихме, няма изненада. Когато жената спи по гръб, обемът кръв, който сърцето изтласква на всяка минута, намалява. По-малко количество стига до матката, а оттам и снабдяването с кислород на бебето се затруднява.
От друга страна спането по гръб затруднява дишането на жената. Тя често хърка и стига до обструктивна сънна апнея (прекъсване на дишането за няколко секунди), което също води до усложнения“,
обяснява лекарката и съветва всички акушери да предупреждават бременните и да им обясняват рисковете от тази поза при сън, особено през последните 3 месеца преди раждането.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа