Как бременната да оцелее в жегата

Температурата на тялото ѝ е по-висока, обмяната - ускорена

14 август 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Отоци по крака, тежко дишане, болки, потене – горещините са трудно поносими, когато жената е бременна. 
Високите температури навън са причина за много неразположения при бъдещата майка. Първо – заради килограмите, които се утрояват. И затова потенето е значително по-обилно.

Краката носят цялата тази тежест. Затова, когато на вън температурите се качат над 20 градуса, глезените се подуват и отичат, а деколтето на обувките се впива и се очертава по кожата.

Защо? На първо място, горещината причинява разширение на кръвоносните съдове и кръвта във вените циркулира по-бавно и краката отичат. 
Това е по-изразено при бременните, чиято телесна температура е по-висока. През тези 9 месеца обмяната на веществата е по-ускорена, защото трябва да се осигури достатъчно енергия за бебето.
Има и допълнителен риск от обезводняване. Ако жената не усеща жажда, забравя да пие достатъчно вода. А това е грешка, която от една стана води до обезводняване на организма  и смущения в уринирането, а като последица от тях – констипация и хемороиди.

Краката отичат

Краката се подуват и отичат. Това се случва често във втората половина на бременността, особено, когато навън е топло.

Сложете ластични чорапи. И колкото и да не комфортно в жегата, стегнатите ластични чорапи намаляват подуването. Вече има и такива, които са по-тънки и в подходящи цветове. 

Сменяйте често позицията. Независимо дали седите на бюро или на дивана, сменяйте положението на тялото. Когато седнете, вдигнете краката, за да облекчите кръвоснабдяването им.

Не носете тесни и стегнати обувки, както и високи токчета. Вечер, когато се приберете, направете на краката хладка вана, за да облекчите напрежението.

Пийте вода често и постоянно. През бременността е важно да пиете често и през целия ден. Добре е количеството да е 1,5 литра, а още по-добре – 2 литра. Защото организмът на бременна по-бързо изхвърля вода. Течностите са гаранция, че няма да стигнете до инфекции не пикочните пътища. А с повече вода и меню, богато на фибри – пресни плодове и зеленчуци, рискът от констипация, а оттам и на хемороиди, ще се избегне. 
Шейкове и смутита, които са много сладки, не се препоръчват.

Леко облекло

Това е времето, през което жената трябва да носи дрехи от естествени материи – памук и лен и то в светли цветове.
Съвременните модни тенденции дават много идеи за практично и удобно облекло.
Бебето не се влияе от горещините. В корема на майка си то е защитено.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа