Отрицателният резус-фактор при бременност се нуждае от специален контрол

Какво е резус-конфликт и какво трябва да знаем за това състояние

05 декември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако жената има отрицателен резус фактор на кръвта, тя трябва да се грижи много внимателно  за здравето си през време на бременността. Защото възниква резус-конфликт.

Какви анализи трябва да се направят? Може ли да се ражда по естествен начин с отрицателен резус-фактор и какво ще се случи след раждането?

При правилен подход постиженията на съвременната медицина позволяват то да протече успешно. Но има и някои особености, пише letidor.ru и подкрепя твърдението си с обясненията на акушер-гинеколога д-р Татяна Кузнецова.

Какво е резус-фактор

Белтък на еритроцитите, който има антигенни свойства (произвежда антитела).

По-голяма част от населението на земята има положителен резус-фактор на кръвта – почти 85% от коренното население на Европа и 99% от населението на Азия и Изтока. Ако този белтък отсъства, се говори за отрицателен резус. Такова състояние е абсолютно безопасно за всички, с изключение на бременните жени. При тях отрицателният резус може да доведе до резус-конфликт.

Какво е резус-конфликт

Ако бъдещето дете наследява положителния резус-фактор на бащата, възниква имунна несъвместимост на кръвните клетки на майката и детето. Организмът на майката започва да отхвърля като „чужди“ кръвните клетки на плода и започва да произвежда антитела. Те преминават през плацентата, попадат в кръвоносната система на детето и предизвикват хемолитична болест. Колкото повече са тези кръвни клетки, толкова по-сериозни могат да бъдат последствията.

Защо възниква резус-конфликт

Резус-факторна несъвместимост на майката и плода може да е предизвикана от:

- преливане на майката на резус-положителна кръв;

- аборти, включително и спонтанни;

- кръвотечение и травми на корема по време на бременността;

- извънматочна бременност;

- извършени допълнителни изследвания, а именно на:

- власинките на хориона - външната обвивка на зародиша;

- амниоцентеза (анализ на околоплодните води);

- кордоцентеза (анализ на кръв от пъпа).

Форми на проявление на хемолитичната болест

Анемична - това е най-леката форма, при която плодът има учеличени черен дроб и слезка, новороденото е анемично, с бледа кожа.

Жълтеница – появява се няколко часа след раждането. Бебето пожълтява буквално пред очите ви, увеличават се черния дроб, слезката, лимфните възли – в тежки случаи сърцето, расте нивото на билирубина в кръвта. Това състояние е опасно, защото може да доведе до поражения на централната нервна система и дори - до смърт на новороденото.

Отоци – В този случай има увеличаване на почти всички органи – сърце, дроб, слезка, жлези. Теглото на детето е почти 2 пъти по-голямо от нормалното, а нивото на хемоглобина е много ниско.

Това най-често води до смърт на плода или новороденото.

Как се контролира резус – конфликт

Ако има риск от възникването му, жената трябва всеки месец, чак до 32-ата седмица на бременността, да дава кръв за определяне на количествата на антителата. От 32-ата до 35-ата седмица това се прави 2 пъти месечно, а след 35-ата седмица – един път седмично.

Особено внимание трябва да се отделя на ултразвуковото изследване (УЗИ), за да се проверява дали има увеличение и оток на плацентата, органите на плода, пъпа. УЗИ се извършва през 18-20-ата , 24-26-ата, 30-32-ата, 34-36-ата седмици, а също и преди раждането. В зависимост от резултатите допълнително се изследват пъпната кръв и и околоплодните води.

Ако в организма на майката отсъстват антитела, то за да се предотврати появата на резус-конфликт през 28-ата седмица на бременността се поставя антирезусен гамаглобулин.

За намаляване на риска от поява на резус-конфликт на бъдещите майки се предписват витамини, антихистаминови препарати, а също така и извършване на плазмафереза (взема се кръв, пречиства се и се връща обратно).

Обаче максимално ефективен метод за лечение е преливането на кръв на плода. Това е опасна процедура, но позволява да се подобри състоянието му и да се избегне преждевременно раждане.

Ако майката има наличие на антитела в кръвта, а състоянието на плода не предизвиква опасения у лекарите, то през 36-ата седмица е възможно да започне естествено раждане. Ако плодът е в тежко състояние, през 36-37-ата седмица може да се извърши цезарово сечение.

След раждането

Първото, което трябва да извършат лекарите, е да се определи резус-фактора на новороденото. При положителен резус фактор, в продължение на 3 денонощия на майката се прави въвеждане на гама- глобулин.

Ако новороденото е в тежка форма на хемолитична болест, веднага след раждането трябва да се прелее кръвна плазма или еритроцитна мас I група с отрицателен резус-фактор. В този случай е противопоказно бебето да бъде кърмено през първите 2 седмици от раждането.

 

Коментари
Последни видеа