Позицията на бебето в утробата – важна за развитието

Оказва влияние на мозъка в зряла възраст

10 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / i Stock

Позицията на бебето в матката и притокът на хранителни вещества вероятно влияе на оформянето на кортекса и развитието на мозъка в по-късен етап от живота, установи екип учени от университета в Конкордия, Канада.

Те изследвали как условията в матката влияят на развитието на мозъка и така установили, че структурата на кората на главния мозък при подрастващите зависи от това каква е била позицията на бебето в утробата и от притока на хранителни вещества към него.
Според учените позицията на практика оказва съществено влияние върху развитието на мозъка в по-късна възраст.

Учените проследили развитието от раждането до пубертета на монозиготни близнаци (при които гените съвпадат на 100%). Те измерили теглото на бебето при раждане, за да оценят кои фактори в утробата влияят на развитието.

Естествено, теглото на близнаците, които се развиват в една и съща среда, било различно. И понеже гените им на практика са идентични, то разликите при раждането им трябва да се свързани с други фактори - като например положението на плода в утробата и достъпа до хранителни вещества.
А предишни проучвания доказаха, че в зависимост от теглото на бебето при раждане, може да се предскаже как в бъдеще ще се развива и мозъкът му.
Генетичните фактори имат влияние. Специалистите сканирали мозъка на 52 двойки близнаци, участници в експеримента, когато те достигнали пубертет и събрали образци от ДНК. После анализирали и епигенетичните изменения – тези, които не се влияят от гените.

Оказало се, че тези близнаци, които са с най-съществени различия в структурата на кората на главния мозък и тегло при раждането си, имат епигенетични промени.
С други думи – вътреутробната среда продължава да влияе на развитието на мозъка на детето дори и в по-късна възраст, когато те се вече в пубертет.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.