Риба, авокадо и ядки в менюто на бременната

Омега-3 мазнините намаляват риска от астма при новороденото

Снимка: Guliver / iStock

Колкото повече менюто на бременната е богато на ненаситени мастни киселини омега-3, толкова по-нисък е рискът в бъдеще детето ѝ да стада от астма, установи екип канадски учени от университета „Ватерло“. Според тях, ако менюто на бременната е богато на омега-3 есенциални мастни киселини, това ще намали наполовина риска на бъдещото дете да е с астма.

Основен източник на полезните омега-3 мастни киселини са някои мазни риби, авокадо, ядки и семена. Добро количество омега-3 и омега-6 има и в някои растителни масла - рапично олио, ленено, сусамово, орехово масло. Организмът не може сам да ги синтезира, а за съжаление те не са често на трапезата ни. 
Оказва се обаче, че са особено необходими на бременните.

Учените помолили 736 жени в 24-ата гестационна седмица да консумират средно по 2,4 грама омега -3 мастни киселини като проследили състоянието им с кръвни проби до раждането и една седмица след това. След което проследили състоянието на децата в продължение на 5 години. И установили, че когато чрез менюто на майката бебето в утробата получава достатъчно омега-3 масти киселини, рискът по-късно да развие астма намалява с 31 % .

Тези, жени, чието меню преди бременността е било особено бедно на полезните мазнини, имали най-голяма полза от добавката. За техните деца рискът да развият астма бил значително понижен – с 54%, сочат резултатите от проучването.

Проучването за пореден път доказва необходимостта от тези полезни мазнини особено по време на бременността.

През последните години случаите на астма се увеличават рязко. Особено в Европа. Болните с алергична хрема в Европа непрекъснато се увеличават. Според последни данни 23 на сто от европейците са с алергичен ринит. В България те са около 20 % , а 9 % са с астма, което е изключително висок процент. 
Цифрата е стряскаща – милион и половина българи са болни от алергичен ринит, а астматиците са над 500 хиляди.

Астмата е тежко дихателно заболяване, което ограничава капацитета на белия дроб.
И още преди години бе установено, че консумацията на морски продукти силно намалява риска от заболяването. Тези народи, в чието меню по традиция присъстват мазните риби, които са най-богати на омега-3 мастни киселини, по-рядко страдат от астма. Например – ескимосите, при които болестта е напълно непозната. Защото тези мастни киселини значително намаляват възпалителните процеси в организма.

И новината, че само с добавяне на някои храни, богати на омега-3 масти киселини,  бременната може в голяма степен да предпази детето си, ще донесе полза. Защото повечето фактори, които водят до астма – замърсена околна среда, генетично предразположение на родителите, алергии – не могат да бъдат коригирани.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа