След бременността кракът пораства

5 месеца след раждането той е с 2 до 10 мм. по-дълъг

12 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Американски учени от университета от Айова направиха сензационно откритие - установиха, че след бременността стъпалата на жената порастват. Те стигат до този извод, след като измерват свода и стъпалото на 49 жени по време на бременността и 5 месеца след като са родили. 

Феноменът се дължи на спадане свода на стъпалото, което удължава крака с 2 до 10 милиметра. Резултатите от проучването са публикувани в сп. American Journal Of Physical Medecine & Rehabilitation. 

70 % от жените, обхванати в проучването, са констатирали, че краката им са „пораснали“, а 11 от тях дори се наложило да купуват обувки с един номер по-големи. Учените обясняват, че тази промяна се дължи най-вече на килограмите, които жената натрупва по време на бременността.

Другата възможна причина е, че в този период, под въздействие на хормоните, ставите и сухожилията стават по-гъвкави и меки. В резултат на това и структурата на ходилото е по-пластична.

Увеличаването на размера на стъпалото обаче се наблюдава само при първа бременност, твърдят изследователите. Феноменът може да даде обяснение и на факта защо след бременност се увеличават случаите на артроза и промени в краката, ханша и гръбнака.
При вас настъпиха ли подобни промени?, пита famili.fr, питаме и ние.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.