Техно музиката стимулира развитието на ембрионите

Докато са в епруветка, електронните звуци имитират естествената среда

05 август 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Учени от московска клиника ин витро, които отглеждали в лабораторни условия 758 човешки ембриона, включили в залата радиошоу A State Of Trance на диджей Armin van Buuren. Електронната музика звучала 24 часа – на практика през цялото денонощие.
Други 758 ембриона били оставени в пълно спокойствие и тишина.
В края на експеримента се оказало, че една пета от тези, които „слушали“ музика, били по-жизнеспособни, пише meddaily.ru.

И ембрионите, които били в тиха среда също се развивали, но значително по-бавно. Те по-бавно достигнали до стадий, в който могат да бъдат прехвърлени и имплантирани в майката.

„Вероятно повтарящите се ритми в тази музика помагат за създаване на подходяща среда и условия на развитие на ембрионите, които са близки до естествените“, коментира проф. Даган Уелс, изследовател от Оксфордския университет, който повече от 20 години изучава човешките ембриони, пише The Daily Mail.

Предишни проучвания на сътрудници на школата по медицина в университета в Нотънгъм установиха, че резултатите от ин витро процедурите в голяма степен зависят от нивото на стрес на бъдещата майка.
Достатъчно е да се измери нивото на хормона на стреса кортизол в косата ѝ, за да се определи предварително, и то с голяма степен на достоверност, успехът от оплождането.
Изследването на косата дава по-точни сведения, защото позволява да се установи концентрацията на хормона на стреса за по-дълъг период от време, обясняват учените. Докато тестовете на слюнка и кръв оценяват моментното състояние на организма.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа