Трябва ли бременните жени да консумират мед

Може би сте се питали дали този сладък продукт може да представлява риск за вас и нероденото ви дете

01 Декември 2023 г.
Трябва ли бременните жени да консумират мед

Медът носи повече ползи, отколкото негативи на бъдещата майка.

Снимка: Shutterstock

Вероятно сте чували, че децата под 1 година не трябва да ядат мед. И това определено е вярно. Експертите препоръчват да се въздържате от въвеждането на мед в бебешкото меню, тъй като той може да пренася бактерия, която е особено опасна за кърмачетата.

Тогава е естествено да се запитате дали можете да ядете мед, докато сте бременна. За щастие, този сладък и естествен продукт се счита за безопасен за вас и вашето неродено дете.

Ето какво още трябва да знаете за меда. Четете по-надолу, за да разберете не само защо няма проблем да се наслаждавате на сладкия му вкус, но и какви мерки за безопасност може да спазвате.

Рисковете от подслаждането с мед през деветте месеца са почти минимални.

Снимка: Shutterstock

Консумация на мед по време на бременност

От древни времена медът се използва както като вкусна храна, така и като домашно средство за лечение на някои заболявания. Преди, по време на и след бременността може да ви се прияде този естествен подсладител, независимо дали е лъжичка в чая или намазан върху препечен хляб.

Причината, поради която някои хора поставят под въпрос безопасността на меда, е възможността той да съдържа бактериални спори, наречени Clostridium botulinum. Тази бактерия може да се разрасне бързо в червата ви и да произведе невротоксини, които водят до ботулизъм - рядко, но сериозно заболяване, което често причинява слабост и парализа на ръцете, краката, коремната област и дихателната система.

Рискът обаче е минимален за повечето деца и възрастни. Според специалистите, децата над 1-годишна възраст и здравите възрастни, включително бременните жени, могат безопасно да консумират мед, тъй като имунната им система ги предпазва от всякакви бактерии, които медът може да съдържа.

Безопасно ли е за бебето

Медът е безопасен за бебето в корема ви. Дори в единични случаи, когато бременни са се заразявали с ботулизъм, лекарите съобщават, че бебетата не са се родили с това заболяване. Заразяването на бъдещите майки не е причинило и проблеми по време на бременността или аномалии при раждането.

За да може нещо в организма ви да навреди на нероденото ви дете, то трябва да навлезе през плацентата. Ботулиновият токсин има високо молекулно тегло, поради което е малко вероятно да премине през плацентата и да достигне до бебето ви. Това означава, че дори да ядете мед, който съдържа спори на ботулизъм, бебето би трябвало да е защитено.

Но след като то се роди и вече не е защитено в утробата ви, става уязвимо към тази бактерия - поне за известно време. Все пак имунната система на мъниците не е достатъчно добре развита. (Годишно в САЩ се съобщава за около 110 случая на ботулизъм, като около 70% от засегнатите са новородени).

Ползи от меда

По принцип медът не се смята за особено богат на витамини и минерали хранителен източник. Но въпреки това той носи много ползи за здравето.

Плодовитост

Според специалистите консумацията на мед преди зачеването може да помогне за подобряване на способността за забременяване.

Здраве на дихателните пътища

Някои проучвания са установили, че консумацията на мед може да помогне при астма, но само в комбинация с Nigella sativa (черен кимион) или семена от целина. Самият мед не е ефикасно средство за лечение на астма.

Антиоксидантна защита

Медът, особено тъмно оцветените сортове, съдържа антиоксиданти, които имат способността да укрепват здравето, като се борят с молекулите в тялото ни, увреждащи здравите клетки.

За да сте спокойни, спазвайте някои предпазни мерки.

Снимка: Shutterstock

Мерки за безопасност по време на бременност

Стана ясно, че можете да се наслаждавате на меда, докато сте бременна. Но е добре да спазвате няколко предпазни мерки.

Посъветвайте се с вашия лекар, ако имате стомашно-чревни аномалии

Хората, които са претърпели операция на червата или стомаха или страдат от болестта на Крон, може по-трудно да преработват ежедневните бактерии в чревния си тракт. Тъй като медът, в някои случаи, съдържа бактериални спори, важно е да се консултирате с лекар, преди да се насладите на сладкия му вкус.

Ограничете приема на мед, ако пиете антибиотици

Някои антибиотици могат да унищожат полезните микроорганизми в червата, които обикновено се борят с бактериалните спори. Ако приемате или приключвате курс на лечение с антибиотици, говорете с лекаря си, за да разберете дали не трябва временно да ограничите и приема на мед.

Не бързайте с меда, ако имате гестационен диабет

„При бременност, усложнена от гестационен диабет, е най-добре да се намалят до минимум всички добавени подсладители, включително мед, тъй като те могат да повишат нивото на кръвната глюкоза“, твърдят акушер-гинеколозите. Макар в някои случаи медът да е по-добър вариант от бялата захар, тъй като съдържа по-нисък гликемичен индекс, пак следва да се избягва.

Дръжте меда далеч от бебето, след като се роди

Разбира се, след като бебето ви се роди, медът е забранен, докато не то навърши 1 година. Бебетата, които се разболяват от ботулизъм, обикновено са на възраст между 3 седмици и 6 месеца, но най-безопасно е да държите суровия мед далеч от храната (и обсега на детето щом стане на възраст да пълзи и се изправя), поне до първия му рожден ден.

Изводи

Важно е да внимавате какво ядете по време на бременност, защото някои храни могат да бъдат нездравословни както за вас, така и за нероденото ви бебе. За щастие медът не носи същите рискове като много други неварени или непастьоризирани храни.

Като цяло той е безопасен продукт по време на бременност. Така че, ако искате да си сипете малко мед в чая, за да се подсладите с него или да вземетелъжичка, за да успокоите възпаленото си гърло, не се колебайте.

Елена Николова по материали от Verywell family

Здраве

Медът е важен съюзник на кожата

Здраве

Детето кашля – панацея ли е медът

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)