Важните симптоми по време на бременност през всяка една седмица (Част 2)

Ето и останалите сигнали, които е добре да познавате, докато очаквате раждането

23 Юни 2023 г.
Важните симптоми по време на бременност през всяка една седмица (Част 2)

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Въпреки че всичко е строго индивидуално, има някои симптоми, които са по-често срещани от други. Вижте какви са те и през останалите гестационни седмици, за да се подготвите както за бременността в този период, така и за раждането.

Но не бързайте да се тревожите, ако при вас нещата не протичат по тази схема, защото все пак бременността е непредвидима. Разбира се, ако имате въпроси или притеснения относно някои сигнали, задължително се консултирайте със специалист.

Кожата става по-чувствителна. Снимка: Shutterstock

22. Двадесет и втора седмица

Благодарение на повишения прогестерон в тялото ви често косата става по-бляскава, а ноктите - по-дълги. Но за сметка на това кожата може да стане по-суха и раздразнителна.

23. Двадесет и трета седмица

Непрекъснато растящият ви корем до този момент може да направи пъпа ви по-изпъкнал, но след раждането той отново ще заеме нормалния си облик Междувременно не е изключено крампите и болките в гърба да продължават.

24. Двадесет и четвърта седмица

През тази седмица някои жени все още изпитват сексуално желание, докато други се оплакват от намалено либидо. Други очаквани симптоми са изтръпване на ръцете, кървене на венците, както и дори хъркане, колкото и странно да звучи.

25. Двадесет и пета седмица

Възможно е пръстите ви и дори целите ръце да започнат да изтръпват. Това отново е нещо нормално и се получава вследствие на задържане на течности.

26. Двадесет и шеста седмица

С наближаването на третия триместър сънят започва да става неспокоен поради общия дискомфорт, причинен от типичните споменати симптоми. Може също да почувствате сърбеж в ръцете и краката. Лекият сърбеж обикновено е безобиден и може да се лекува с махлеми. Силният сърбеж обаче може да сигнализира за чернодробно заболяване, наречено холестаза на бременността, което изисква медицинска помощ. В такъв случай се консултирайте с лекар.

27. Двадесет и седма седмица

В края на втория триместър някои жени се оплакват от хемороиди. За да облекчите болката и кървенето при хемороиди, прибегнете към богата на фибри диета и обилен прием на течности.

28. Двадесет и осма седмица

Добре дошли в третия триместър! С наближаването на финалната права, може да започнете да се чувствате физически по-изтощени. В редки случаи някои жени получават дисфункция на пубисната симфиза, което се случва, когато връзките около срамната кост станат меки и нестабилни, разтягайки се по-далеч от нормалното.

29. Двадесет и девета седмица

Тялото ви започва да се подготвя за предстоящото кърмене на бебето ви и затова не е изключено да забележите жълтеникава коластра, изтичаща от гърдите ви през следващите няколко седмици. Тази течност служи като предшественик на зрялото майчино мляко и помага на тялото на вашето дете  да се приспособи по-лесно към живота извън утробата.

30. Тридесета седмица

Ако до този момент сте изпитвали сърбеж, подуване, болка и киселини, вероятно ще продължавате да ги търпите. Ако имате стрии като повечето бременни жени, те ще стават по-изразени. Тези червени, розови, лилави или дори тъмнокафяви ивици не могат да бъдат предотвратени, но с времето ще избледнеят.

31. Тридесет и първа седмица

Може би сте забравили за симптомите на бременността през първия триместър, но сега някои от тях може да се завърнат. За някои жени те може би никога не са си тръгвали. Възможно е гърдите ви да станат чувствителни отново, когато започнат да произвеждат коластра и вероятно ще трябва да уринирате отново често поради нарастващия натиск на матката върху пикочния мехур.

Появяват се първите контракции. Снимка: Shutterstock

32. Тридесет и втора седмица

Време е така наречените контракции Бракстън Хикс да започнат. Те се характеризират със спорадично втвърдяване или стягане на матката, и се появяват по-често с напредването на бременността. Обикновено продължават между 30 секунди и две минути и често идват нередовно. Този тип контракции не са нищо необичайно, но ако са по-силни и чести, посетете своя гинеколог, тъй като това може да е признак за преждевременно раждане.

33. Тридесет и трета седмица

Бебето ви става все по-голямо и притиска все повече вътрешните ви органи. Също така, много жени изпитват болка в горната част на корема близо до горната част на матката по това време, вследствие на разтягане на коремната стена от нарастващата матка. Болката може да се усили и от ритниците на бебето.

34. Тридесет и четвърта седмица

Раждането наближава и вече всеки един ден е от значение за правилното развитие на вашето дете. Възможно е да забележите известна промяна в интензивността на движенията му. Все пак то расте и се намества постепенно в позиция за раждане.

35. Тридесет и пета седмица

С бързото приближаване на раждането ще забележите по-редовни контракции на Бракстън Хикс. Уверете се, че знаете как да разграничите тези от действителните контракции.

36. Тридесет и шеста седмица

Вашето малко бебче се движи все повече. Около две до четири седмици преди раждането, то ще започне да „пада“ в долната част на таза. Това движение може да намали натиска върху вътрешните ви органи, което ви позволява да дишате по-лесно.

37. Тридесет и седма седмица

Новата позиция на вашето бебе може да доведе до дискомфорт в таза. Освен това след евентуален сексуален контакт може да забележите кърваво зацапване. Но не бързайте да се притеснявате, това най-вероятно е в следствие на вашата чувствителна и разширена шийка на матката.

38. Тридесет и осма седмица

През тази седмица повечето бременни губят слузната си тапа, която блокира отвора към шийката на матката, за да предпази бебето от микроби. Тя изглежда като гъсто розово или кърваво течение.

39. Тридесет и девета седмица

Тогава е възможно да започнат да се появяват ранните признаци на раждането, като например изтичането на водите, редовните контракции и чувството за безпокойство. Много лекари препоръчват на родителите за първи път да изчакат тази фаза и да се отправят към болницата, когато контракциите идват на всеки четири или пет минути, траят една минута и продължават по този модел за един час.

40. Четиридесета седмица

Въпреки че краят е толкова близо вече, вероятно ще продължите да изпитвате добре познатите симптоми като безсъние, подуване, често уриниране и дискомфорт в таза, докато бебето ви се появи. Ако сте планирали секцио, това може да се случи през следващите няколко дни или седмици. В този период се препоръчва ултразвук за проследяване на позицията, размера и нивата на течностите на бебето, за да се гарантира, че всичко се развива нормално.

41. Четиридесет и първа седмица

Ако бебето ви не се роди до тази седмица, то се счита за закъсняло, тъй като терминът е минал, но в повечето случаи това е напълно нормално и всъщност е доста често срещано. В такъв случай не се притеснявайте и наблегнете на движението.

42. Четиридесет и втора седмица

Тогава най-вероятно раждането ще е преминало и вече ще се радвате на най-новия член във вашето семейство. Все пак достигането до 42-ра седмица е необичайно и повечето лекари препоръчват бебето да бъде изкарано принудително преди това.

Елена Николова по материали от Parents

Още от Здраве

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Майка кърми бебето си. Снимка: Getty

Имунолог разказва защо адаптираното мляко никога няма да замени кърмата

Плуването носи редица ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

6 неочаквани ползи от плуването за децата

Спонтаннията аборт е една от най-често срещаните тревоги на бременните жени.

Снимка: Shutterstock

Най-важното, което трябва да знаете за спонтанния аборт

Ръстът на детето в голяма степен зависи от височината на бащата.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които можете да наследите само от баща си

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

Роби Уилямс. Снимка: Getty

Заедно

Роби Уилямс на благотворителен мач със съпругата и децата си

Певецът откри спортното събитие Soccer Aid, пристигайки на стадиона със съпругата и дъщерите си