Непременно включете в седмичното меню и такива продукти – носят много плюсове за цялото семейство
Добавете екзотични плодове към традиционните сезонни в менюто за повече здраве.
Снимка: Shutterstock
Екзотичните или тропическите плодове заемат достойно място на трапезата. Освен ярки и примамливи цветове, те се отличават и с вкус и аромат. Но също така са много богати на витамини и минерали, което ги прави изключително полезни за здравето.
Знаем ли обаче какви конкретни ползи носят те? Ето нещо повече за някои познати и не толкова известни екзотични плодове.

Кивито е чудесен избор за закуска за децата.
Снимка: Shutterstock
Родината му е Китай, откъдето бива пренесено в Нова Зеландия. Там приема и името си – от символичната птица на тази нация, а причината е, че много й прилича. Има различни сортове киви, но най-известни са зеленото и жълтото. Този плод е истински еликсир на здравето. В 100 г има само 48 ккал, но пък 400 мг калий, 0,5 мг желязо и 85 мг вит. С. Състои се от 80% вода, има малко въглехидрати и почти нула мазнини. Счита се за концентрат от витамини, особено тези от група В. Освен това има високо съдържание на фибри, които спомагат за функционирането на червата, и е богато на антиоксиданти.
Родината на авокадото е Централна и Южна Америка. Доста е калорично - 231 ккал на 100 г. и затова трябва да се консумира умерено. Но съдържа ценни за здравето мазнини и бързо дава ситост. Правилото е никога да не го хапвате едновременно с други мазни храни. Но за овкусяване на салата или с кисело мляко е чудесно.
Бананът е един от най-питателните и вкусни екзотични плодове, заради меката си текстура и сладък вкус. Дава на организма енергия за цял ден, освен това е богат на калий, витамини и минерални соли. И носи много ползи: бори се с холестерола, понижава кръвното налягане, регулира работата на червата и подобрява настроението. Също така има диуретичен ефект и подпомага сърдечната дейност. Помага и при крампи. Има успокояващ ефект при киселини и предотвратява запека. Съдържа 65 ккал на 100 г.
Английското наименование на карамбола е star fruit, което означава Звезден плод, поради класическата си петлъчева форма на звезда. Има доста хрупкава текстура, като тази на ябълка. Не е много сладък, тъй като киселинността се откроява поради високото съдържание на оксалова киселина. Плодът се използва почти 100%. Правилно измитата кора е годна за консумация, а пулпата няма твърди или изключително влакнести части, с изключение на някои семена. Калориите са 31 ккал на 100 г. Дори и сокът може да се използва, вместо лимон например.
Физалисът е тревисто растение, произхождащо от азиатския континент. Характеризира се с червено-оранжев плод. Растението е токсично за човешкия организъм, с изключение на плодовете, които са годни за консумация и са много богати на витамин С. По размер приличат на черешите, поради което ги наричат още Зимни череши. Съдържат 280 ккал на 100 г. Има диуретични и противовъзпалителни свойства, успешно се прилага при лечение на заболявания на пикочните пътища. И е отличен източник на антиоксиданти.
В света има около 50 разновидности на папая, но повечето не могат да се ядат. Ядливите идват от Мексико и имат много освежаваща сладникава каша. Хранителните свойства на папаята я правят истинска „супер храна“. Това е плод с висока хранителна стойност и в същото време нискокалоричен - само 28 ккал на 100 г. Богат е на много витамини, ценни антиоксидантни съединения, минерални соли и фибри. Съдържа също протеолитични ензими, които насърчават храносмилателния процес и чревната функция. Има и антистареещ ефект. А ферментиралата папая стимулира имунната система и се бори със свободните радикали.

Парченце ананас след обилно похапване веднага премахва усещането за тежест в стомаха.
Снимка: Shutterstock
Ананасът е дрениращ, храносмилателен, диетичен, освежаващ и с много здравословни свойства. Съдържа бромелаин в стъблото - ензим, който има противовъзпалително действие. Използва се при лечението на целулит и е ценен съюзник срещу задържането на вода в тъканите. Облекчава също болките в стомаха, особено коремните спазми и чувството на тежест след обилно хранене. Действа като успокояващ агент и помага за смилането на храни с високо съдържание на протеини. Има 49 ккал на 100 г и стимулира чувството за ситост. И нещо любопитно – това е най-консервираният плод в света.
Мангото, освен че е сладко и вкусно, има и малко калории - 53 ккал на 100 г. Но е популярно и като „супер-плод“. Високото съдържание на фибри насърчава и улеснява нормалната чревна подвижност и редовност, предотвратявайки запека. Макар и нискокалорично, мангото има среден гликемичен индекс, тъй като когато е узряло, то е богато на прости захари (фруктоза). Затова не се препоръчва на диабетици.
Китайската мандарина, известна още като кумкуат или фортунела, е малък цитрусов плод, който придава на небцето експлозивна комбинация от сладки и кисели вкусове. Богат източник на флавоноиди и витамини, кумкуатът може да се похвали със страхотни терапевтични свойства. Калориите му са 71 ккал на 100 г. Също така е мощен антиоксидант и укрепва имунната система. Използва се при лечението на хиперхолестеролемия и в програми за отслабване.
Деси Тодорова по материали от Melarossa
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари