Бебето е с хрема

Как да помогнем

25 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Лечението на хремата при децата, особено при най-малките, въобще не е толкова лесна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Ролята на хигиената е особено важна.
Ето защо.
Нослето на деца до 2-годишна възраст има някои особености. Нежната лигавица е богата на кръвоносни съдове и е особено чувствителна към сухия въздух в помещението.
Носните проходи са много тесни и при възпаление се запушват лесно, защото лигавицата набъбва. Това може да се случи при пробив на зъб, инфекции и простуди.
Когато изсъхнат, секретите се превръщат в тънки корички, които пречат на бебето да си поеме въздух. Сънят му става неспокоен, апетитът му се влошава, то става тревожно и капризно.
Как да помогнем съветват специалистите.

Защо хремата трябва да се лекува

Колкото е по-малко бебето, толкова по-голяма е опасността от усложнения в горните дихателни пътища. Възможно е да се развие бронхит, пневмония или възпаление на ухото - отит. Таке че невинните сополи не бива да се пренебрегват, особено, ако дишането е затруднено, цветът на секрета от носа стане жълт, а температурата се повиши.

Педиатърът трябва да предпише лечение.
Народната медицина, която препоръчва в носа да се капе кърма, сок от алое и разни билкови отвари, не бива да се прилагат по собствена инициатива. Всяко самолечение може да е опасно.
Има достатъчно медикаменти, с които се лекува хрема, дори и при кърмачета. Те трябва обаче да са предписани от педиатъра.

Важно е нослето да е чисто

Ако детето е със запушен нос или сополите са много, е добре нослето да се почиства от корички и секрети всеки ден, дори няколко пъти на ден. Задължително особено при алергична хрема и остри респираторни заболявания.
Редовното почистване може да ускори оздравяването. Докато „задръстването“ на носа със секрети крие риск инфекцията да се разпространи и задълбочи.

Как да го почистим правилно

Нужно е сополите и коричките да се размекнат и да станат течни. После да се отстранят.
Това става с продукти на основата на морска вода. След като веднъж се размекнат, за изваждането им от нослето, може да се използва аспиратор. Като това се прави изключително внимателно, при спазване на условия за безопасност.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа