10 минути сън през деня ободряват по-добре от чаша кафе

Как да се заредим с енергия от билки, чист въздух и вода

16 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Сутрин пием кафе, за да сме бодри до вечерта. Много по-полезно е да пробваме друго – кратък сън през деня, предлага руският специалист д-р Андрей Тяжелников, цитиран от medikforum.ru.

Ето и още няколко извора на енергия

1. Дневен сън

10-20 минутен сън през деня могат напълно да заменят ободрителния ефект на 200 мг. кофеин, твърди д-р Тяжелников. Още по-добро въздействие има по-продължителното спане – 90 минути сън гарантират пълно възстановяване на организма.
За тези, които не могат да спят през деня, специалистите препоръчват масаж. Достатъчно е да се размачкат добре раменете и ободрителният ефект идва веднага.

2. Адаптогени

Алтернатива на кафето са и различни билкови чаеве и адаптогени – това са растения, които балансират нервното напрежение и зареждат с енергия. Тази група билки влияят на калиевия метаболизъм в мозъка и имат мощно антистресово действие.
Капсули, таблетки, настойки и чай от женшен, родиола и китайски лимонник помагат на организма в преходните сезони да пребори умората. Билките могат да се намерят в специализираните аптеки.

3. Чист въздух

Ако работите цял ден в офис, почивайте поне за 15-20 минути на чист въздух. Не обаче, за да изпушите цигара обаче. А в работната стая, дръжте прозорците отворени, за да влиза въздух.

Снимка: Shutterstock
Въглеродният двуокис, който се натрупва в затворените помещения, и липсата на кислород там, където се събират много хора, водят до бърза умора.

5. Позата при работа на бюро

Една причина за бързо настъпваща умора, е позата, в която работим. Натоварването на гръбнака, когато стоим неправилно, натоварва излишно мускулите.
Експерти съветват тези, които говорят много по телефон, след всеки разговор да изпиват по няколко глътки вода. Когато устата пресъхва, хидратацията в тялото намалява, кръвта се сгъстява, мозъкът се лишава от кислород, което също води до по-бързо умора.

6. Без прекаляване със захар и тестено

Не бива да се прекалява със захарта и тестени храни, защото те се причина за сънливост през деня.

„Храната, богата на прости захари, повишава разхода на енергия. По- добре е вместо бял хляб, да се яде пълнозърнест и значително да се увеличи консумацията на свежи плодове и зеленчуци. Хората, които ядат така наречената „жива“ храна, са 10 пъти по-заредени с енергия“, обяснява експертът.

Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа