5 чести проблема с очите през зимата

И как да се спасим от тях

11 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

През зимата, очите често са изложени на повече изпитания. И някои „сезонни фактори“ - студ, ярка светлина, сняг, им се отразяват негативно.
Кои са те и как може да се защитим, разказват специалисти от medikforum.ru.

Сняг. Зимните слънчеви лъчи се отразяват от снега и могат да са по-опасни за зрението дори и от летните.
Може да се стигне до светобоязън, който да наруши остротата на зрението. Затова не забравяйте слънчевите очила, а в планината, нека UV филтърът им е особено надежден.
Очилата намаляват светлинното дразнене на ретината, което също уморява. Нужни са ни, ако цял ден сме на открито, на силно слънце в планината.
Има правила за избор на подходящо стъкло и цвят.
Високият процент затъмнение 75 и нагоре, не е подходящ.
Ако човек е много чувствителен към светлината и тя го дразни, може да вземе стъкла с 50 процента затъмнение, в повечето случай 25% са напълно достатъчни и осигуряват нужната UV защита.
Зелено и зелено-кафявата гама е вай-подходяща.
Черните очила трябва да са качествени и да поглъщат ултравиолетовите лъчи, за да не увредят окото. Затова е важно да се купуват от оптика.

Сълзи. В студеното и мразовито време очите често сълзят. Това се дължи на спазъм на слъзните канали на чувствителност на очите или на студова алергия. Тези проблеми искат консултация с офталмолог и не бива да разчитаме на самолечение. Преди всичко трябва да се открие точната причина.
Сълзенето също така може да е признак на преумора и дразнене от светлина. При подобни оплаквания човек просто трябва да прекъсне работа, да облегне глава назад, да затвори очи и да постави върху клепачите студен компрес.

Сухота. През зимата окото страда силно и заради въздуха, който е прекомерно сух в помещенията, които се отопляват. Особено висок е рискът за тези, които продължително време работят на компютър.
Важно е въздухът да се овлажнява и да се пие много вода. Може да използват и „изкуствени сълзи“. Най-добре е да се изберат такива без консерванти.

Недостиг на естествена светлина. През зимата прекарваме повече време в помещенията с изкуствена светлина – това увеличава натоварването на очите. Те се нуждаят от естествена дневна  светлина.

Шофиране. През зимата очите на шофьора се уморяват бързо. Факторите са много – отражения от слънцето, преминаващите коли, фаровете, липса на на естествена светлина. Така че и те се нуждаят от по-чести почивки  на пътя. 

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа