5 стъпки, които ще ви помогнат сами да се подготвите за раждане

Ако нямате възможност да посещавате курс за бременни

22 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Нямате възможност или желание да посещавате специални курсове за бременни, все пак е добре да се подготвите сами за предстоящото раждане.
Добре е от самото начало да се свържете с акушер-гинеколога, който ще ви наблюдава и да намерите интересни за вас книги и списания за бременността и раждането.
Може да потърсите интересен форум за бъдещите майки (но в интернет общувайте само с позитивни жени).
Потърсете някоя бременна приятелка, за да говорите по теми, от които и двете се интересувате.
В същото време всичко, свързано с физическа активност, прием на лекарства и други важни въпроси, особено тези, за които се съмнявате или ви тревожат, налагат консултация с лекар. 
Ето някои препоръки за тези, които решават самостоятелно да се подготвят за раждане.
Дава ги психологът Татяна Аптулаева.

1. Плуването е много полезно

Движенията във водата помагат да се отпуснете, да тренирате гръбначния стълб, мускулите на краката и перинеума.
Плуването е особено полезно: задържате дъха си, а бебето в утробата също започва да упражнява. То активно се движи, като получава кислород и се развива – става по-силно и здраво.
Когато жената плува или лежи във водата по корем, бебето получава най-много кислород. Това е най-добрата поза за бебето.

 

Снимка: Guliver / Getty

2. Правете упражнения, които повишават еластичността на тазовите мускули. За да се засилят мускулите на тазовото дъно, трябва да се правят така наречените упражнения на Кегел. Те са създадени и носят името на гинеколога Арнолд Кегел. Целта е да се свиват и отпускат тазовите мускули за кратки интервали от време по няколко пъти на ден. Те укрепват мускулите на тазовото дъно, които подкрепят и придържат пикочния мехур, матката и други органи и контролират потока на урината и свиването на влагалището и аналния сфинктер. Това ще предпази жената от неволно изпускане на урина, при кихане, кашляне и смях. 
Опитайте да направите пауза, докато уринирате. Стиснете мускулите: представете си, че вътре има тампон, който трябва да задържите.
Добрата работа на тазовите мускули по време на раждането и бързото възстановяване след като бебето дойде на бял свят, ще бъдат наградата, която заслужавате.

3. Научете техники за релаксация. Те ще ви помогнат да се отпуснете ефективно, както по време на бременност, така и по време на раждане между контракциите.

4. Намерете отговор на въпросите, които ви тревожат. Потърсете и намерете нужната информация, за да не попаднете в хватката на страхове и ненужни притеснения.

5. Предварително потърсете АГ-клиника, в която да родите. Изберете болницата, в която искате да родите и се информирайте за условията (много болници имат ден на отворени врати специално за бъдещите майки).
Почти всички родилни домове днес работят по програмата на Световната здравна организация, която гарантира спазване на правила за раждане и първа грижа за новороденото - оставането му „кожа до кожа“ до майката. Още в първите часове след като се роди, бебето се поставя върху гърдите на майката, за да се осигури добрата му адаптация. Така то има възможност не само да свикне с "враждебния" външен свят, но и да засуче първата коластра.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа