5 вредни навика от ежедневието, които съсипват колената

И как може да ги избегнем

01 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Дори лекият крос и бързото ходене при определени условия могат да са причина за претоварване и могат да провокират болки в колената.
Ето няколко обичайни ситуации, които увеличават болките.

Бягане за здраве. Вземате решение да свалите някой друг излишен килограм  и се насочвате за джогинг в близкия парк. Проблемът е, че това не е добро решение. По време на лек крос натоварването на коленете е много високо – до 300 кг. за всяко от тях. Ако сте с наднормено тегло, тежестта, с която трябва да се справят колената, е още по-голяма.
Разумното решение е първо да отслабнете, а след това да тичате.
И още нещо. Без специална подготовка може трайно да увредите ставите.
Другото важно нещо са обувките – заложете на качествени маратонки, които да амортизират и да поемат част от натоварването.
Не тичайте по асфалт. По добре е поне като за начало да изберете по-мека настилка – пътека в парка или в гората.

Слизане по наклон. Слизането по нанадолнище е изпитание за колената. Те поемат е 6 пъти повече натоварване от тежестта на самота тяло. Затова помнете – ако се налага бързо да слизате по стълбите, без да имате опора, това може да увреди ставите. Това важи с най-голяма сила за хората с наднормено тегло.

Качване по стълби. Всяко преодоляване на едно стъпало натоварва ставите с 4 пъти повече тежест от личното ви тегло. За да намалите този товар, трябва да поддържате нормално тегло. А, ако ставите вече са увредени, опитвайте да си спестявате тези движения.

Сядане. При сядане колената често „скърцат“ - това е така, защото капачките са подложени на 4 пъти по-голямо напрежение и поемат тежестта на цялото тяло. За да намалите пренатоворването, експертите съветват: сгънете коленете повече от 90 градуса, преди да седнете. Ако ви се наложи да сте на колене, под тях винаги да има възглавница.

Най-обикновено ходене. Да се ходи е полезно. Препоръчваното от специалисти раздвижване е всеки ден да правим по 10 000 крачки. А много съвременни хора използват и специални устройства, за да следят дали се движат достатъчно.
Движението подобрява състоянието на ставите, укрепва мускулите и облекчава болките при артрит. Ако обаче сте с наднормено тегло, всяко коляно може да е с натоварване от 150 килограма и повече. В резултат на това всяка разходка може да доведе до болки в колената и в ставите.
Така че по-добре се консултирайте със специалист преди да предприемете и това. Може да ви препоръча ходене със щеки, поне докато нормализирате теглото, съветват специалисти от medikforum.

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.