6 начина да различите депресията от лошото настроение

Ако забележите следните признаци за продължително време

14 май 2019 г.

Снимка: Shutterstock 

Депресията има много лица, да не говорим за видовете на това състояние – депресия след секс, след раждане, след празници, след трагично събитие... Все повече хора обаче страдат от т. нар. „невидима“ депресия, наричана от учените и „високо функционираща“.  За лошото настроение пък има милион причини, но как да разграничим тези две състояния, които са абсолютно различни и с различни последици?

Лошо настроение, тъга – това е нормална реакция на определени събития, чрез която преживяваме и преодоляваме тежки емоции. Но ако сте в лошо настроение повече от две седмици, обърнете внимание и на други признаци, характерни за депресията:

- Безсъние или хиперсомния – прекомерен сън, който вреди на здравето. Това е когато спите или прекалено малко, или прекалено повече от обичайното и вследствие на това изпитвате дискомфорт;

- Постоянно чувство за отпадналост и умора;

- Проблеми с концентрацията и вземането на решения;

- Липса на мотивация и интерес към неща, които са ви били интересни и са ви носили удоволствие преди това;

- Нервност, вълнение, безпричинна тревога и продължително чувство за вина;

- Загуба на апетит или обратното – преяждане и промяна в теглото.

Ако забележите 3 или повече от тези признаци, обърнете се към специалист. Депресията е много коварна и често справянето с нея е много трудно да стане самостоятелно, предупреждава rambler.

Коментари
Последни видеа