6 ползи от класическа музика

Произведенията на Бах, Бетовен, Глинка понижават кръвното, подобряват паметта и още ...

16 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Слушането на класическа музика не е проява само на добър вкус, но е и от поза за здравето.
Произведенията на Бетовен, Чайковски, Бах или Глинка освен радост за слуха са и лек за душата.
Ето 6 ползи здравето, събрани от  MedikForum.ru

1. Понижава кръвното налягане

Учени доказаха, че слушането на класическа музика може да нормализира стойностите на кръвното налягане. Те допускат, че класическата музика позволява на организма по-бързо да се възстанови от стреса, което от своя страна понижава кръвното.

2. Повишава емоционалността 

Класическата музика ни кара да се усмихнем и повишава настроението, установиха експерти от Южния методистки университет. В проучването са взели участие доброволци, които трябвало да пишат за значими преживявания и събития в живота си. Тези, които го правили под звуците на класическа музика, били по-емоционални и охотно споделяли информация за личния си живот. При това те добре осъзнавали емоциите си и можели добре да ги контролират.

3. Решава проблеми със съня

Добър и спокоен сън – това е очевидният плюс от слушането на класическата музика. Хората, които имат хоби и са пристрастени към класическата музика, спят много по-добре. Музиката подобрява качеството на съня.
Ако се чувствате силно уморени или не може да заспите, просто си пуснете класика.

4. Облекчава болката

Пиете болкоуспокояващи с шепи. Не го правете. Вместо това, слушайте класическа музика. Тя може да намали усещането за болка, да ви избави от депресия и дори да облекчи състоянието при някои болести.

Снимка: Guliver / iStock
Специалистите са убедени, че магичното въздействие на Бах и Бетовен помага на пациентите – дава им сили и възстановява по-бързо след операция.

5. Подобрява умствените възможности

Интересно проучване е направено през 2001 г. Участниците слушали 10 минути соната на Моцарт, след това успявали да получат повече точки на тестове за IQ 10 в сравнение с тези, които не са слушали класика. Тази теория има и противници. Те твърдят, че за да се подобрят умствените способности, е необходимо да се слуша осъзнато.
Доказано е със сигурност обаче, че класическата музика оказва благотворно влияние на паметта. Ако ви предстои сложно контролно, изпит, съвещание, пуснете си Бетовен. Послушайте няколко часа и ще запомните по-добре нужната информация.

6. Ще ви избави от тревожността

Музикалните произведения намаляват нивото на стрес, премахват тревожността. Ефектът се дължи на намаляване нивата на кортизола, обясняват учените

 

Коментари
Последни видеа