6 ранни признака на аутизъм

Как да разпознаем разстройството от аутистичния спектър

08 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

 

Въпреки напредъка на съвременната медицина и скрининга преди раждането, аутизмът остава едно от най-честите заболявания на нервната система при децата. И е доста труден за диагностициране.

Определя се като спектър от признаци и симптоми и се характеризира като бавно прогресиращо състояние, което засяга социалното развитие и взаимодействие, поведението, речта и комуникацията, със или без да се увреди интелекта.
Обикновено симптомите на аутизъм се появяват преди тригодишна възраст (но може и по-късно).
Ето защо се диагностицира предимно при деца, но това не означава, че възрастните не могат да имат аутизъм, пише Psychology Today.

Аутизмът най-често се диагностицира погрешно или се диагностицира късно при момичета, понякога чак на двадесет години. Това се дължи на феномен, наречен маскиране. Камуфлажът е психологическо умение, което момичетата усвояват още в детството. Често поради високите социални очаквания на околните, те успяват да срият или да маскират личностни черти и поведение.
Повечето родители обясняват, че детето има странен характер и поведение в ранна възраст. Едва преди пубертета те осъзнават, че синът или дъщерята са значително по-различни от своите връстници. Това се случва, защото в юношеска възраст децата, страдащи от разстройство от аутистичния спектър, се сблъскват с трудности при възприемането на социални сигнали, което води до повишена тревожност, раздразнение и нервност.
Обикновено по това време родителите и тийнейджърите за първи път научават за разстройствата от аутистичния спектър.

Има много различни форми на аутизъм, наречени още ​​атипичен аутизъм. Това също затруднява диагностиката.
Въпреки това, има няколко признака и симптоми, които се появяват доста рано и могат да показват заболяване на нервната система.

1. Избягват общуването
Липсата на социално взаимодействие е най-видимият признак на аутизъм и въпреки това, парадоксално, може лесно да бъде пренебрегнат или пропуснат  в ранна детска възраст.
Обърнете внимание на детето си и как се държи с други деца, с близки роднини и дори с непознати.
Децата с аутизъм не са особено склонни да общуват с другите и някои от тях ще показват признаци на дискомфорт.

2. Не правят зрителен контакт
Въпреки че не всички деца с аутизъм не правят зрителен контакт, този признак е доста често срещан и лесно забележим.

3. Стереотипни игри
Децата с аутизъм не се интересуват особено от ролеви игри или игри, в които участват повечето деца. Те не са привлечени от отборни игри и е по-вероятно да изберат самостоятелни занимания.
Те подреждат и организират играчките си по собствени закони или се фиксират върху конкретна дейност. Този признак също лесно може да се пропусне.

Снимка: Shutterstock

4. Твърде чувствителни са
Децата с аутизъм са предразположени към сензорно претоварване, което се смята за форма на свръхчувствителност. Ето защо някои от тях изпитват силна неприязън към дрехите, изработени от определени тъкани или отказват да ядат определени храни заради техния вкус или текстура.
Слухът им е чувствителен - определени звуци или честоти ги дразнят. Така че, ако детето има сензорна дисфункция - дразни се от силна музика, силен говор, определени звуци или обратното, ако не реагира на звуци, тогава в комбинация с други симптоми това може да е признак на заболяване.

5. Неподвижност или тикове
По време на игра родителите може да забележат ограниченото или повтарящо се поведение. Детето може да има тикове, повтарящи се действия, които се случват по натрапчив начин.
Някои хлапета може да стоят неподвижни като статуя, докато други в същата ситуация са активни и играят.

6. Не реагират на собственото си име
Забавените езикови умения са знак, който може да се появи в много форми. Вашето дете може да откаже да говори до много късна възраст, но след това да започне да говори с цели изречения.
В ранна детска възраст то може да бърбори малко или изобщо да не проронва и дума. Поради недостатъчно социално взаимодействие то може да не реагира на собственото си име.
Невербалната комуникация също може да бъде нарушена, така че аутизмът е лесно да се пропусне, ако детето вече говори нормално.

Като цяло, аутизмът е състояние, което е важно да бъде диагностицирано рано, за да може детето да получи подходящи грижи и да бъде правилно разбрано.
Децата от аутистичния спектър могат да израснат и да водят напълно нормален живот, ако за тях се полагат адекватни грижи.

Важно да се отбележи, че аутизмът не означава непременно умствено или интелектуално забавяне. Всъщност само 30-40% от децата, диагностицирани с аутизъм, страдат от умствена изостаналост и не е известно колко от този процент имат грешно изчисление при IQ теста, поради неспособността им да общуват ефективно.
Освен това е доказано, че много деца с аутизъм могат да бъдат особено интелигентни и надарени (Стенли Кубрик, Анди Уорхол, Бил Гейтс). Но просто им е трудно да формулират какво се случва в главата им.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа