7 прости съвета за защита от сезонните вируси

Те са гаранция за надеждна профилактика

18 септември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

За вирусите на есента все още не се говори усилено, но може да се каже, че първата вълна вече се надига. Миналата есен тя също съвпадна с началото на учебната година, което не е добър старт – децата след ваканцията в една класна стая по традиция си обменят инфекции.

Още преди настъпването на грипа обаче можем да си припомним няколко лесни за изпълнение неща, които, колкото и да са фасулски, помагат болестта да ни заобиколи. Ето какво препоръчват специалистите като надеждна профилактика, освен ваксинирането:

- Проветрявайте жилището редовно, през няколко часа, за да не дишате застоял въздух и редовно се разхождайте сред природата;

- Редовно обирайте прахта с влажна кърпа;

- Възползвайте се от полезните свойства на етеричните масла – от хвойна, лавандула, босилек, евкалипт, копър, лимонов балсам. Те пречистват и обеззаразяват въздуха. Можете също така да държите в стаите клонки от ела и хвойна;

- Мийте по-често ръцете си и превърнете това в навик за цялото семейство. Особено важно е да отучите децата да пипат лицето си с мръсни ръце – мръсните ръце са основен източник на зараза дори в случаите на респираторни заболявания.

- Друга проста препоръка: сутрин и вечер жабуркайте устата и гърлото с топла подсолена вода, приготвена от една чаена лъжичка сол и чаша вода – медици потвърждават, че този метод намалява риска от заболяване от грип с 6 пъти;

- Полезно е да пиете повече течности, особено такива, в които има витамин С – сокове, отвари, компоти, чайове.

Консумирайте повече сурови зеленчуци и плодове, а също и здравословни източници на белтъчини и мазнини – диетите в сезона на простудите и грипа са лоша идея, защото отслабват имунитета.

Снимка: Guliver / iStock

- И, разбира се, избягвайте контактите с кашлящи и кихащи хора, а в разгара на грипния сезон опитайте да не се появявате на обществени места, където се събират много хора.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа