Атистрес терапия: Прегърни дърво

Необичаен начин за борба със стреса от пандемията и карантината

21 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Тези дни от Исландия дойде необичайно предложение, а медиите го тиражираха. Понеже, заради пандемията с коронавируса всички сме длъжни да стоим на дистанция един друг и не бива дори да се докосваме, можем да прегърнем дърво. Това бързо оправя настроението и зарежда със сили и тонус.

Всъщност предложението е ново, но практиката да се прегръщат дървета идва от древни времена. Гушкайки ствола им хората са търсили утеха и опора.
Бук, бор, бреза и елша оживяват в народните песни и поверия. Те “нашепват” мъдрости, “страдат”, “мислят”, “гонят” силите на злото, “помагат” на безнадеждно болни.
Официалната медицина днес обръща малко внимание на силата на дърветата. Информацията идва главно от природолечители и фитотерапевти. Те анализират етеричните масла и фитонцидите, които зеленината излъчва на стотици метри наоколо.
Има обаче и доказателства, че допирът с дървото също е лечебен. Практикува се най-вече в китайската медицина.
Малко са източниците, които могат да обяснят

въздействието на “дървесния ток”

Смята се, че силата му е най-мощна на пролет, когато природата се събужда за живот и директно черпи сок от земята. В този период на годината “прегръдката” със ствола зарежда и отнема енергия.
Затова, китайската медицина препоръчва близко общуване с дървото.
Според китайците, в организма ни, както и в ствола на дървото, тече енергия. Ако знаем как да се възползваме от силата ѝ, можем да се лекуваме като обменяме тези енергии.
Привържениците на това лечение на зазоряване сутрин обгръщат с ръце ствола на дървото и прекарват известно време, опрели глава в кората му. Така те черпят бодрост и сили от дървото и “отвеждат” негативните си енергии в земята.

Технологията на "прегръдката" е проста

Тя е описана в книгите. Заставате боси пред дървото и го поздравявате мислено. След това се обръщате с гръб и оставате така, съсредоточавайки се в ствола, за около 10-15 минути. След това го обгръщате с ръце.
Познавачи съветват да започнем с трепетлика, върба или топола. "Нежните" дървета имат способността да извличат “лошата” енергия. След това идва ред на истинското "зареждане" - ръцете обвиват ствола на бук или дъб.

Дъбът е силно дърво и зарежда с енергия,

съживява духа, активизира вътрешната енергия и ускорява кръвообращението.
Букът изсмуква болестите от тялото. Помага при главоболие, мигрена, нарушено кръвообращение и понижава пулса. И най-вече противодейства на мрачното настроение, тъжните мисли, страховете и стреса.
Смята се, че брезата гони меланхолията и тъжните мисли, ясенът помага за решенията ни, а борът ни изпълва със светли мисли.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа