Без промивки на носа при съмнение за коронавирус

Има риск вирусът да премине към белия дроб

02 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Могат ли промивките на носа със солен разтвор или със специалните спрейове за нос да намалят риска от зараза с COVID-19? 
Категоричният отговор на специалистите е – не! 
Нещо повече -  подобно самолечение може да се окаже опасно.
Ето защо.
Миенето на ръцете е основно правило и изискване, което лекарите като мантра повтарят от началото на епидемията. Защото водата и сапунът убиват вируса.
Миенето на ръцете е гаранция, че с тях няма да пренесем вируса върху лицето, а оттам към лигавиците на носа и очите – най-прекият път за проникване на заразата в организма.

Това обаче не се отнася за миенето и промивките на носа.

Подобна манипулация е опасна особено, ако човек вече е заразен с коронавируса. Не се препоръчва и използването на кортикостероиди за инхалация, подчертават специалисти от френската Генерална дирекция по здравеопазване (DGS) в специални инструкция към здравните работници.
Причината: това може да допринесе за разпространение на заразата.
Специалисти по уши-нос-гърло нямат достатъчно научна информация, нито данни дали миенето на носа не носи допълнителен риск от проникване на вируса в горните дихателни пътища.
„Възможно е таза практика да изпрати вируса от носната лигавица към белите дробове“, обяснява Жан-Мишел Клеин, президент на френския Национален съвет на УНГ-специалистите. 
 Световната здрава организация също не препоръчва промивките на носа като превантивна мярка срещу заразяването с коронавируса.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.