Боли ви – хванете ръката на любимия

Ласката действа като обезболяващо хапче

28 ноември 2019 г.

Снимка: Shuttersock

Докосването до ръката на любим човек намалява на половина усещането за болка. Ефектът от ласката е напълно съпоставим с този на обезболяващите лекарства, установиха израелски учени.
Вероятно по тази причина, подсъзнателно, много бременни искат партньорът им да присъства на раждането и да им държи ръката.

Престоят в болница е голям стрес, без значение колко модерна е тя и какви са грижите на медицинския персонал. Единствено редовните посещения на близки и роднини имат благотворно влияние. Редица проучвания доказват, че това присъствие е от полза за целия лечебен процес - намалява усещането за болка, ограничава възпалителните процеси и ускорява оздравяването. Дори раните зарастват по-скоростно.
В същото време статистиката сочи, че и Англия, където здравеопазването е относително добро, при 40% от пациентите не идва никой на посещение, докато са в болница.
Запитване до 200 медицински сестри от благотворителната организация Royal Voluntary Service, която насърчава хората да си помагат, потвърди, че тези пациенти, при които не идва никой, докато са в болница, боледуват по-дълго в сравнение с останалите.

Израелски учени от болницата в Файфа установиха, че присъствието на партньор или съпруг намалява болковите усещания на жените с 50% , но само ако двамата се държат за ръце.
Ако любимият просто стои в болничната стая, това не се отразява на степента на болката, която изпитва жената.
Според израелските учени ефектът на ласката е напълно съпоставим с въздействието на обезболяващите лекарства, които се отпускат без рецепта.

Източник: Daily Mail, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа