Бум на варицела в София и Варна

Внимание: инфекциозното заболяване е едно от най-заразните

13 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бум на варицела в София и Варна констатираха специалисти в първата седмица на месец юли. Според Националния център по обществено здраве и анализи от 1 до 7 юли са регистрирани 110 случая на заразени с този вид шарка в столицата, а във Варна случаите на заболели са 43.

В други градове обаче няма нито един случай на заболял от болестта в този период, например Ловеч и Ямбол. В Кърджали, София област, Видин и Стара Загора заболелите са по един за първата седмица на юли, пише БГНЕС.

Във Враца, Пловдив, Разград и Русе са регистрирани между 30 и 40 души за описания период на годината.

В Силистра, Сливен, Смолян и Шумен случаите на заболели са сравнително малко – средно по петима души седмично. В Бургас, Търново, Габрово Монтана, Пазарджик и Перник децата, регистрирани като болни от варицела, са под десет за всеки град.

След София и Варна по заболеваемост от инфекциозното вирусно заболяване се нареждат Пловдив с 40 случая и Враца с 30 регистрирани.

Експерти напомнят, че това е едно от най-честите заболявания в детска възраст и понякога ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Болестта се причинява от варицела-зостер вируса и от нея се заразяват около 90% от хората, които контактуват с болния и нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите. 

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа