Често боледуващо дете - и психиката е фактор

Мама и татко могат да помогнат като създадат уют в дома

26 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Сезонът на вирусните заболявания настъпи и каквито и мерки да предприемат родителите трудно ще опазят детето си от респираторни заболявания. Това е нормална ситуация. Дали детето да се лекува или да оставим организмът сам да се пребори, решава лекарят. Но мама и татко също може да помогнат като поддържат психиката на детето спокойна и създадат уют в дома.

Ето мнението на лекар и на психолог, цитирани от letidor.ru.

До 5-годишна възраст те боледуват често

Децата боледуват от остри респираторни заболявания 13 пъти по-често от възрастните. Това се дължи на все още неукрепналия имунитет на малките. Особено във възрастта до 5 години. Въпросът на родителите е какво може да се направи, ако детето боледува много.
Простудата е своеобразна „тренировка“ на детския организъм. От по-голямо значение  е не само честотата на боледуване, но и усложненията, обяснява педиатърът.

Детето може да боледува 6 пъти в година, но ако имунитетът му е здрав и болестта преминава без усложнения, нищо особено не се налага да се прави. Организмът му ще укрепне.
То може да боледува и 3 пъти, но всеки път да е продължително и с усложнения. Тогава трябва да се прилагат противовирусни препарати.

Има обаче и още нещо особено важно, когато детето боледува – това е психичното му състояние.

Мнението на психолога:

Няма драма, че детето се е разболяло. Осен да се консултирате с лекар е важно да помислите и за психологичното му състояние. Когато в къщи обстановката е спокойна, простудните заболявания протичат по-леко. Затова е важно родителите да запазят спокойствие и да не изпадат в паника.
Детето се нуждае от опора, а ако възрастните не могат да се справят със собствените си емоции, как биха му помогнали.
Има такова макар  и „не медицинско“ определение – често боледуващо дете. В основата на това състояние може да е ранимата психика на малчугана.

Кога емоционалното състояние на детето може да отключи болест?

Обикновено става дума не за сериозни заболявания, нито за тежки диагнози. Става дума да психосоматичния елемент, който се намесва и усложнява състоянието.

1. Детето не иска да ходи на училище, заради конфликт със съученици или учители. Родителите пък настояват то да учи именно в това училище. То не може да разказва за проблемите си в къщи и, когато сподели: “Учителите са несправедливи към мен“, родителите реагират обикновено еднозначно: „Вероятно ти се държиш лошо!“
Или обратното. Детето им е споделило своите проблеми, а те така се разпалват, че проблемът се задълбочава още повече. И следващия път то няма да иска да сподели. В такива ситуации лошото самочувствие на хлапето търси временно спасение. То боледува и поне седмица си стои вкъщи.
Този модел се фиксира в съзнанието му подсъзнателно и се отключва винаги, когато има неприятности в училище, обяснява психологът.
Например, когато му е трудно да вземе решение, организмът му реагира с влошаване на самочувствието или обостряне на хронично заболяване. Затова, ако лекарят не открива причина за състоянието на детето, е разумно да се потърси помощта на психолог.

2.  Понякога чрез своето състояние детето опитва да успокои обстановката в къщи. Ако то наблюдава, че между майка му и баща му отношенията са студени и, че има напрежение, то може внезапно „да се разболее“ . Тогава родителите се обединяват, започват да се грижат за него и забравят за своите отношения. Така неговата болест ги мобилизира и те намират общ език.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.