Чист ли е носът

Трябват ли промивки, кога, как? Проф. д-р Диляна Вичева разяснява

05 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Миналата зима в разгара на грипната епидемия френските лекари обявиха странна инициатива. След мащабна анкета с въпрос „Чист ли е носът ви?“ и проучване, те установили, че сънародниците им са занемарили хигиената и затова имат нужда от напомняне.

Така се ражда идеята да посветят една седмица на хигиената на носа. Защото именно от него започват повечето дихателни болести и този орган често става причина за общо неразположение.
А ние попитахме председателя на Българското ринологично сдружение проф. д-р Диляна Вичева колко често и дали се налага нослето на бебето и на малкото дете да се промива било с физиологичен разтвор, било с морска вода.

Анкета на Marimer-Ipsos сочи, че само 2 от 10 французи имат добра хигиена на носа.
Единствено за бебетата и малките деца се полагат повече грижи – на 82% от мъниците на възраст от 0-3 години нослето се почиства редовно както и на 71% от тези на 3-6 години.
Статистиката се променя, когато детето пораства.

Данните от нея сочат, че 96% поне веднъж годишно страдат от хреми и ринофарингит. Тези болести нарушават дишането, стават причина за главоболие и безсъние, заради затруднено дишането.

Според френските специалисти промивките на носа с физиологичен разтвор и морска вода са най-лесният и широко използван начин за облекчение.
И 9 от всеки десет души смятат, че с тази процедура носът се отпушва, 8 от 10 признават, че дишат по-леко, а 6 от 10 подобряват обонянието си, пише famili.fr.

Колко често нослето на бебето трябва да се промива?

Снимка:Guliver / iStock 

От 6-месечна възраст, докато навършат 6 години, всяка година децата боледуват от хрема 4-5 пъти.
Известно е, че има над 200 вируса, които могат да причинят ринофарингита. Така че, спасение няма.

Носът на детето тече. Първоначално секретът е бистър и воднист. После той става по-гъст, жълт и дори зелен. Явява се и кашлица. И това може да продължи 7-10 дни.
Какво може да направим, без да навредим?


Ето мнението на проф. д-р Диляна Вичева:

Физиологичният разтвор облекчава състоянието

Ако се правят промивки с морска вода, те мият и власинките в носа, които обикновено имат роля да задържат прах и частици от околната среда и да не ги пускат навътре в дихателната система. Чрез тези власинки носът „работи“ като филтър на въздуха, който поемаме.

Снимка: личен архив

Когато промиваме носа с физиологичен разтвор или с морска вода, това временно облекчава състоянието, защото помага за изчистване на секрета и за освобождаване на ноздрите и на дихателния път.
 

Промивките обаче не бива да са чести, защото, ако прекомерно се намесваме и вкарваме в носа морска вода, ние парализираме естествения механизъм на движение. Така че понякога е по-разумно да оставим носът  да се справи сам, да се изчисти, вместо прекомерно да го промиваме с морска вода или физиологичен разтвор. 
 

Не казвам, че такива промивки не трябва да се правят, а че не трябва да се прекалява“, обясни проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа