Чувството за самота провокира хипертония

Високото кръвно налягане често протича без симптоми

14 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Самотата може да провокира хипертония – това е видно от резултати на изследване, проведено от учени в Университета в Чикаго. Те напомнят, че повишеното кръвно налягане често протича без симптоми, но предизвиква сериозни проблеми със здравето, включително сърдечни пристъпи и инсулти.

Изследователи констатират, че самотата се явява рисков фактор за здравето и сама по себе си може да провокира повишаване на налягането. До този извод те достигат след като в течение на няколко години наблюдават група доброволци на възраст от 50 до 68 г.

„Самотата повишава налягането и води до развитие на хипертония извън зависимостта от пушене, наднорменото тегло, депресията и стреса“, заявяват авторите на проучването.

Участниците в него били тествани редовно, за да се определи нивото на тяхната общителност. И специалистите установяват: тези, които чувстват самота, се оказват най-силно застрашени от развитие на хипертония - за 4 години нивата на кръвно налягане при тях нарастват с 1 %, или 14,4 мм живачен стълб.

Самотата, според медиците, въздейства негативно на хормоналната система и провокира усилен синтез на кортизол - хормонът на стреса. Неговите повишени нива влияят зле на повечето биологични процеси. Негов инхибитор (вещество, което блокира някой физиологичен процес) се явява хормонът окситоцин, който подпомага доброто настроение и се изработва при общуване. Самотният живот предразполага към хронично повишаване на кортизола, което може да доведе до различни болести.

medikforum.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа