Д-р Юнус: Ще живеем с Covid19 месеци. Нека не го отричаме или паникьосваме

Съветите на американски специалист по инфекциозни болести

15 ноември 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iSock

 

От паника до пълен непукизъм и неглижиране – това е широката палитра от реакции на повечето хора в обстановката на Covid пандемия, според психолози. Тя продължава твърде дълго и умори всички, а разнопосочните съвети за предпазване от вируса, допринесоха и за паниката, и за неспазването им.
Публикуваме съветите от профила в инстаграм на д-р Фахем Юнус, началник на Клиника по инфекциозни болести от Университета в Мериленд в САЩ, защото ни се струват разумни и полезни.

1. Ще живеем с Covid19 месеци. Нека не го отричаме или паникьосваме. Да не правим живота излишно труден. Нека се научим да бъдем щастливи и да живеем с този факт.

2. Вирусът няма да намали ефекта си през лятото. Сега е лято в Бразилия и Аржентина, но вирусът се разпространява бързо.

3. Не можете да унищожите вируси на Covid19, които са проникнали в клетките, като пиете твърде много вода, просто ще ходите често до тоалетната.

4. Миенето на ръцете и спазването дистанция от разстояние 1,8 метра е най-добрият метод за защита от вируса. Ако у дома нямате пациент на Covid19, няма нужда да дезинфекцирате повърхностите в къщата.

5. Товарни пакети, бензинови помпи, колички за пазаруване или банкомати не причиняват инфекция. Измийте ръцете си, живейте живота си както обикновено.

6. Covid19 не е хранителна инфекция. Това е свързана с капчици инфекция като грип. Няма документиран риск от Covid19 да е предаден чрез храна, доставена от кухня или ресторант..

7. Влизането в сауната не убива вируси Covid19, които са проникнали в клетката.

8. Можете да загубите обонянието си с много алергии и вирусни инфекции. Това е неспецифичен симптом за Covid19.

9. След като се приберем вкъщи, не е необходимо да си сменяме дрехите и да вземаме душ спешно. Чистотата е добродетел, а не параноя.

Снимка: Guliver / iSock

 

10. Вирусът Covid19 не виси във въздуха. Това е капкова инфекция, която изисква близък контакт. Въздухът е чист, можете да се разхождате из градините (спазвайки разстоянието) в парковете.

11. Covid19 не отделя раса или религия, тя се предава на всички хора.

12. Достатъчно е да използвате нормален сапун срещу Covid19, като не е задължително да ползвате антибактериален сапун. Вирусът така или иначе не е бактерия

13. Не е нужно да се притеснявате за поръчките си за храна. Но ако искате много, можете да я загреете малко в микровълновата. 

14. Рискът да върнете Covid19 у дома с обувките и да се разболеете е същият като да ви удари мълния два пъти на ден. Работя срещу вируси от 20 години, капковите инфекции не се разпространяват така.

15. Не можете да бъдете защитени от вируса, като пиете / ядете оцет, смрадлика, сода и джинджифил.

16. Носенето на ръкавици е лоша идея, вирусът може да се натрупа върху ръкавицата, лесно може да се предаде, ако докоснете лицето си. Най-добре е да миете ръцете.

 

 

Коментари
Последни видеа