Дерматолози: алергиите се увеличават

Равносметка на Световния ден за борба с алергиите

08 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock 

Всеки трети българин страда от алергия. Мощно се увеличава броят на алергичните у нас, подобно на всички индустриално развити страни. Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025 г. всеки втори ще е с някаква алергия. 30% от населението е с кожни прояви.
Над 3700 субстанции от околната среда могат да станат причина за кожни алергии. Като наред с познатите алергени има и „модерни“, свързани със съвременния начин на живот и съвременните придобивки: козметика от най-ранна възраст, татуировки, мобилни телефони, екзотични храни ...
Тази е печалната равносметка на днешния ден – 8 юли Световния ден за борба с алергиите

„В храната алергените са под формата на консерванти, оцветители, стабилизатори, различни добавки и химични съединения. По отношение на контактните алергени, новите алергени се намират в бижутерията, в стоматологията - например протези, брекети, в ортопедичните импланти. Алергени има и в компютрите, таблетите, мобилните телефони, в боите за временните татуировки, пиърсингите“, каза пред БНР д-р Галина Николова, алерголог от Шумен.

В същото време науката напредва и има все по-прецизни методи за диагностициране на алергиите. А при навременно и правилно лечение овладяването им е възможно, уверяват специалисти.

 

Коментари
Последни видеа