Детският имунитет: 3 основни мита, в които родителите вярват

Как може да коригирате режима, за да не боледува често

16 ноември 2022 г.

Снимка: Getty

Етикетът „често боледуващо дете“ се възприема от родителите като стимул и ръководство за действие: „Укрепете и подсилете имунната му система!“
Но по някаква причина всички привидно правилни и популярни методи не работят – детето боледува 6-7-10 пъти в годината и продължава, въпреки предпазните мерки, които родителите опитват да прилагат.

Какво правим грешно отново и отново?
Педиатърът д-р Ирина Чепенко анализира основните митове за усилване на имунитета.

Мит №1: Детето не трябва да се разболява
Това е най-вредният мит. Според Световната здравна организация всяко нормално дете в предучилищна възраст трябва да боледува от инфекциозни заболявания поне 1-2 пъти в годината. Как иначе може да опознае света, в който живеят вируси и бактерии?
И ако организмът му по никакъв начин не реагира на „среща“ с тях, това е лошо. Това означава, че има слаб имунен отговор.
„Детето боледува, защото имунната му система е в добра форма. Целият въпрос е колко често, колко дълго и колко тежко боледува. Ако е рядко и се възстановява в рамките на няколко дни, това е нормално. Но продължителните редовни заболявания с усложнения с отит, бронхит и синузит, вече са повод за размисъл и консултация със специалист“, обяснява д-р Чепенко.

Мит № 2: За да укрепите имунната система, детето трябва да пие витамини и имуномодулатори
Звучи разумно. Но всички знаем поговорката за глупака, който, ако го принудиш да се моли, ще си нарани челото.
Какво не е наред в това твърдение и кога ползата се превръща във вреда?
Безполезно е детето да пие витамини, ако не сте направили тест, който е доказал някакъв дефицит. Хипервитаминозата е не по-малко вредна от липсата на хранителни вещества.
Съвременните майки често дават имуномодулатори или хомеопатични лекарства, за да повишат имунитета. Ползата е съмнителна, а някои имуномодулатори могат да навредят.

„Имуномодулаторите са сериозни лекарства и според международните протоколи могат да се използват само при строги показания, като онкологични заболявания, HIV инфекция, автоимунни заболявания, след трансплантация на органи“, обяснява д-р Чепенко.

Мит № 3: Ще водим детето на море, за да засилим имунитета
Като цяло идеята, разбира се, е разумна. Родителите искат да заведат детето си поне за седмица някъде, където климатът е топъл. В това е коренът на злото.
„Аклиматизацията на молекулярно ниво става в рамките на един месец. Едва тогава започва процесът на възстановяване. Затова е по-добре да прекарате два месеца през лятото в район с мек климат, отколкото две седмици през зимата на Малдивите“, обяснява педиатърът.

Оказва се, че всички действия, с които сме свикнали, всъщност не помагат.

Какво помага
Родителите трябва радикално да преосмислят начина на живот на детето си. Да осигурят достатъчно сън, разнообразно хранене, физическата активност и разходки на чист въздух.


Снимка: Shutterstock

1. Сън. Детето знае колко да спи. Нашата задача е само да създадем подходящи условия за това. Първо: стаята му да е добре проветрена, температурата да не е по-висока от 18 градуса, а влажността е около 50 процента.
На второ място: преди лягане, да няма активни игри и електронни джаджи.
Трето: вечерята трябва да е лека.

2. Храна. Балансирана и разнообразна. Педиатрите и невролозите са единодушни тук: не можете да принудите детето да яде. Ако не е гладно, значи не е изразходило достатъчно енергия.

3. Разходки. Без значение дали вали или пече слънце. Основното е да обърнете внимание на дрехите, които трябва да са леки, дишащи и да не ограничават движенията. Не го навличайте. Когато се изпоти, детето ще се разболее по-лесно, отколкото, ако е облечено леко или така, че да може да свалите горната му дреха.

4. Спорт. Ако детето често боледува, преразгледайте режима и натоварването и намалете тренировките.

5. Закаляване. На първо място, това трябва да бъде процес, който самото дете харесва.
И второ, необходимо е да се спазват принципите на постепенност.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.