Дойде сезонът на пролетните алергии и астмата

Как инхалаторната терапия облекчава симптомите

29 април 2022 г.

Хората с алергии обикновено могат много точно да установят момента на пристигането на пролетта. Как? В мига, в който очите им станат червени и започнат да сърбят, а кихавиците следват една след друга, те си знаят – пролетта е тук!

Защо се получава така?

Понякога протеините на имунната система погрешно смятат безвредно вещество, като полена от дървета и тревите, за нашественик. В опит на тялото да се защити от „нашественика“, се отделят специални химикали, наречени хистамини. Хистамините се явяват основните виновници за възникване на неприятните симптоми.
Още в първия момент на контакт с алергените, организмът може да реагира с хрема, сърбеж в очите, кихане, непоносимост към някои миризми, сърбеж в носа, гърлото, кожата или устата. В последствие симптомите могат да се засилят и да се появи кашлица, храчки, главоболие, болка в синусите, умора и раздразнителност. Това състояние се нарича алергичен ринит. 
Сезонните алергии и астмата често се срещат заедно. Същите вещества, които предизвикат появата на алергичния ринит, могат да обострят астмата ви.

Как да лекуваме пролетните алергии?

В повечето случаи пролетните алергии и астмата се лекуват с медикаменти. Но те често предизвикват негативни ефекти - сънливост, проблеми с храносмилателната система и др. При всички случаи трябва да се консултирате с лекаря си, но ако имате не усложнен алергичен ринит, можете да заложите и на по-естествен подход. Точно тук на помощ идва инхалаторната терапия.

Какво представлява инхалаторната терапия?

Инхалаторната терапия е много ефективен и утвърден метод за лечение, използван от хилядолетия, под различни форми. Но в съвременния свят, „инхалация“ не означава вдишване на гореща пара над съд със солена вода.
Добре е да заложите на модерни устройства за провеждане на инхалаторна терапия. Това са т.нар инхалатори (небулайзери). Инхалаторната терапия може бъде използвана с физиологичен разтвор, за облекчаване на симптомите на алергичния ринит, но може да се прилага и с предписани от лекар медикаменти. Инхалаторът разпръсква лекарството под формата фина аерозолна мъгла, която, при вдишване, достига до всички части на дихателната система. Лекарствата приети по този начин, носят почти моментално облекчение. Това прави инхалаторната терапия подходяща за използване дори при спешни състояния – силни алергични реакции и астматични пристъпи.

Ако в семейството ви има хора страдащи от алергичен ринит или астма, инхалаторът предназначен за домашна употреба е направо задължителен. С него можете да реагирате още при първите алергични реакции и да туширате процеса, преди състоянието ви да се е влошило. Инхалаторът Zаnо Inspire е подходящ за използване от цялото семейство и върви в комплект с маска предназначена специално за деца. Той е изключително компактен и може да се използва, дори по време на пътуване. Допълнително предимство на Zаnо Inspire е, че осигурява равномерно разпределение на лекарство във всяка част на дихателния тракт, което прави лечението изключително ефективно.

Как да използвате инхалаторната терапия, когато страдате от пролетна алергия?

Ако имате алергичен ринит, можете да облекчите състоянието си с инхалации с физиологичен разтвор. Инхалацията с физиологичен разтвор може да се прилага до 3 пъти на ден и няма никакви странични ефекти. Тя подпомага отхрачването, овлажнява лигавиците и намалява значително симптомите на алергичния ринит.

А какво да направите ако имате астма? Консултирайте се с лекуващия ви лекар. Той ще прецени как да използвате инхалаторната терапия и ще ви препоръча схема за лечение.

При всички случаи, инхалаторната терапия е най-бързият, лесен и безвреден начин, за да се чувствате добре през пролетта, ако проявявате алергия. Така ще можете да се насладите по-пълноценно на сезона, в който времето се стопля, слънцето пече, а природата се събужда за нов живот.

Коментари
Последни видеа