Есента – любимият сезон на акарите

8 начина да изгоним микрокърлежите от къщата

10 септември 2022 г.

Снимка: Guliver / iStock

Не виждаме микрокърлежите в дома - те не пълзят по дрехите и не ни хапят. Затова често пренебрегваме присъствието им, докато детето не почне да кашля, а очите и носът му от сутринта да сълзят. Алергичният тест показва, че то е алергично към акарите.

При едни те са причина за дихателни алергии и астма, при други водят до хрема, конюнктивит и дерматити. Виновни са не самите гадинки, а белтък, който се отделя в изпражненията им, оттам попада във въздуха и го вдишваме. И колкото по-дълго стоим в затворено помещение, толкова реакцията е по-силна.

Няма сезон, в който те да не се размножават. Есента обаче им е любима. Харесва им да е топло и влажно. Любимата температура за тях е 20-25 градуса. Затова са най-много в леглото.

Там се гуши армия от 30-40 хиляди микроакара и яде на воля. Те се хранят с кожата ни. Апетитът им е неистов.

Снимка: Guliver / iStock

Ядат човешки и животински епителни клетки, полени, гъбички и бактерии. Не се отказват и от растителни влакна.
Ние старателно се грижим да не стоят гладни – на ден всеки от нас им “сервира” 1-2 грама люспи мъртва кожа. Количеството е достатъчно да изхрани над един милион гадинки. Затова те най-често стоят в леглото, където храната им е близо.
Използват и още една екстра там - температурата на тялото ни и влагата. Извличат я от дишането, потта и слюнката на човека. Така си създават уют, който им е жизнено необходим. 

Какво ги убива?

1. Сложете върху матраците специални антиакарни чаршафи. Махнете мокета, килимите и тежките завеси. Подходящите покрития за пода са паркет или линолеум. Може да оставите тънките, тюлени завеси на прозорците.

2. Намалете температурата в стаята и влажността. Градусите в помещението не бива да са над 19, а влажността на въздуха над 50%.

3. Всяка сутрин проветрявайте стаите поне по 15 минути, като оставяте прозорците широко отворени.
Правете го рано сутрин, преди трафикът да стане интензивен. И вечер, непосредствено преди да си легнете като през това време чаршафите на леглото да са разгърнати – акарите мразят студен въздух и слънчеви лъчи.

4. Перете спалното бельо при температура 60 градуса и го сменяйте 3 пъти седмично.

5. Добре е в стаята, в която детето спи, да няма библиотека, нито купища книги по бюрата. Пускайте прахосмукачка всяка сутрин.

6. Миенето на подовете със студена вода не върши работа, дори да сложим почистват препарат. Горещата вода обаче ги убива.

7. Проветрявайте редовно матраците и по възможност ги оставяйте на слънце.

8. Има и специални спрейове, които убиват акарите. Въпрос е обаче дали самите те не причиняват алергии.

Не се надявайте. Не е възможно да ги махнете изцяло, но може значително да намалите броя им, а с това силата и честотата на алергичните пристъпи на детето и на всички в дома, които са чувствителни към домашните кърлежи.
Рекламират се много продукти срещу акари, но те имат временен ефект и няма да ви отърват от напастта с магическа пръчка, без редовно чистене и спазване на хигиена. Матракът и килимът, дори да са обработени с акарициди, след 3 седмици ги завъждат наново.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.