Гърлото на детето е червено

Какво да направите и какво не

22 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Водите детето на лекар и той ви съобщава, че гърлото му е зачервено.
Какво всъщност означава това, в какви случаи трябва да се вземат мерки и как да го лекуваме. Разказва оториноларингологът д-р Евгений Степанович

Симптомът "червено гърло" няма сериозно клиничното значение,

когато няма други оплаквания, твърди специалистът.
Нормалният цвят на лигавицата е розов (може за кратко да има нюанс на червено). Грубо казано, зачервяването на лигавицата на фаринкса не е нищо повече от реакция. В отговор на „предизвикателства“ на външната среда малките кръвоносни съдове на фаринкса се разширяват. И това се случва не само при респираторни инфекции.

Снимка: Guliver / Getty

Гърлото може да се зачерви, ако детето е плакало,

ако е пяло високо песен, крещяло е, играло е на детската площадка или е изяло парче пица и сега страда от киселини.
Освен това някои състояния (като например, хроничен тонзилит), силно зачервяват гърлото и то е алено червено по всяко време на годината.
Няма смисъл да се опитвате да успокоявате зачервяването с разни препарати за локално приложение. Те изсушават и дразнят лигавицата, което води до дисбаланс на нормалната микрофлора. След такова „лечение“ гърлото може да стане дори по-зле от преди.
Оказва се, че цветът на гърлото не е особено важен при оценката на състоянието на настиналото дете.

По-важният симптом е болката

За разлика от зачервяването, болката трябва да се лекува.
Ако детето е настинало и се оплаква от възпалено гърло (малките деца може да откажат да се хранят), тогава можете да използвате местни противовъзпалителни средства или топлички напитки, които да се дават често.
Ако болката е силна и детето страда, може да се дава ибупрофен или парацетамол в доза, съобразена с възрастта. Само след като се направи консултация с педиатъра му. 
Ако детето е над 3-годишна възраст и гърлото му е възпалено, а заедно с това има температура, увеличени шийните лимфни възли, но няма кашлица и хрема (които са обичайни за вирусните инфекции), трябва да мислите за стрептококова инфекция.
Лекарят ще препоръча изследване на секрет от гърлото, за да се постави точна диагноза.
Следи от пиогенен стрептокок могат да се търсят в тестовия материал чрез PCR (това обикновено отнема 1-2 дни).
Може да се използва и по-малко точен, но по-бърз тест за откриване на пиогенен стрептокок (5 минути).
Ако болката на детето се засили толкова, че дори не може да отвори устата си, това може да е знак за сериозни усложнения. Потърсете незабавно лекар. Такива усложнения обаче са изключително редки.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа