Грубото отношение към детето води до затлъстяване

Това показа ново изследване

28 януари 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Жестокостта при възпитанието на децата може да увеличи риска от проблеми със здравето, сред които затлъстяване, когато пораснат, пише „Российская газета“. Изследването, резултатите от което са публикувани в списанието Social Science and Medicine, е едно от първите, при които са взети предвид отношенията между родителите и децата, като при това се следи здравето на детето чак до съзряването.

Учените са записвали на видео 451 семейства, за да оценят тяхното поведение. Грубо възпитание на детето се определя като принуждаване, физическа агресия и егоцентричност. Нито един от родителите не биел детето си, но имало примери, когато възрастните са го разтърсвали грубо или са го щипали.

Както показва практиката, строгото възпитание създава хронична стресова среда, в която децата могат да се намират в продължение на 20 години. Това оказва продължително въздействие върху мозъка, отбелязва ръководителят на изследването доц. Томас Шефийлд. В отговор на родителската жестокост в организма на детето възникват негативни биологични реакции – хормонални проблеми, възпаления, проблеми със сърдечно-съдовата система.

Промените в теглото не се проявявали през подрастващия етап на развитието, а възниквали после и продължавали на младини, именно когато децата са напуснали семейното огнище.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа