Илюзия е, че ще получим стаден имунитет

Проф. Константинов: Трябва да се съобразяваме с особеностите на епидемичния процес

25 юни 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

През последните десетина дни броят на заразените се увеличава и е значително по-висок от началото на пандемията у нас. Това е така, заради особеностите на епидемичния процес при тази инфекция.
„Това е един вирус с висока стабилност и устойчивост в околната среда. Той има способност да оцелява продължително време. Механизмът му на предаване е фекално-орален и въздушно-капков“ , обясни  пред БНР проф. Румен Константинов от Медицинския университет във Варна пред БНР и посъветва да не се допуска струпване на много хора в закрити пространства при липса на добра вентилация.
Според него вече се доказва

заблудата, че със затоплянето на времето заболеваемостта ще се снижи

„Фактически се оказва, че до известна степен, това е заблуда, защото наблюдаваме увеличаване на случаите в страни с горещ климат в Африка, в Азия – Индия, Бангладеш и т.н. Което показа, че трябва да се съобразяваме с особеностите на епидемичния процес, а не той с нас“.

Няма стаден имунитет

„Съществува епидемиологична илюзия, така аз я наричам, че като достигнем заветните 70% заразени, ще получим защита – стаден имунитет. Епидемиологичната история показва, че това не е възможно. Нито една инфекциозна болест, особено от групата на въздушно-капковите инфекции, не се е спряла от само себе си. Няма да се спре и тази“.
Той даде пример с италианския град Бергамо, където вече около 56% са прекарали болестта, но продължава да има нови случаи.  

Медикът сравни разпространението на коронавируса с „мастилено петно“ – то се разпростира и постепенно засяга нови и нови райони в страната.
Според него изходът от тази тежка ситуация е : „Максимум пречки пред инфекцията и минимум пречки пред икономика, търговия и общуване“.

Това означава, че трябва да определим от какво трябва да се предпазваме и да възпитаме правилно епидемиологично мислене сред хората, призова той.

 

Коментари
Последни видеа