Как да премахнете коричките от косата на бебето

101 причини за появата на люспите по скалпа

06 юли 2022 г.

Снимка: Getty
 

Ние наричаме люспите по главата на бебето „корички“ или крусти, в Америка - картофен чипс. Те не са заразни, не са и „болест“ и тревожат повече майките, отколкото бебето.

„След раждането детето се адаптира към рязката промяна в средата и това продължава няколко месеца. Всички функции на тялото му се приспособяват към новите условия, включително и работата на мастните жлези. Гъбичките Malasseziastricta и Malassezia globosa причиняват образуването на корички. Гнайсът или физиологичната себорея се среща при всяко четвърто бебе. За щастие това явление не причинява дискомфорт. С течение на времето отделянето на кожен секрет се нормализира и проблемът изчезва безследно. Това става обикновено от пет месеца до година“, обяснява педиатърът д-р Мария Калашникова.

Експертите разграничават три форми на себореен дерматит при кърмачета:

Мастната форма се причинява от повишената дейност на мастните жлези. Образуват се големи люспи, които могат да бъдат свързани помежду си в голяма площ. В тоди случай има риск от развитие на инфекция.

Сухата форма се развива, когато производството на себум е слабо. Именно тя най-често се явява при бебета, които не са навършили една година. Сивкаво-белите или жълтеникави корички лесно се отстраняват при разресване. В този случай е възможно косичката на бебето да изтънее, да стане чуплива и , ако се разресва често, може да се появи алопеция (плешивост). Сухият тип себорея може да бъде придружен от появата на червено-розови петна по лицето или други части на тялото.

Смесената форма е комбинация на първите два вида. Обикновено сухата себорея се появява по главата, а мазната - по лицето.
Коричките по главата далеч не са единствената „странност“, с която новороденото може да изплаши неопитна майка.

Снимка: Getty

Много майки, виждайки непривлекателните корички по главичката на бебето, започват да се притесняват и трескаво търсят начини за справяне с проблема. Спокойно! Себорейният дерматит не е заразен и обикновено не е опасен, а правилното им третиране в повечето случаи дава положителни резултати.

Себореята се явява на пристъпи и засилването на проявите по-често са свързани с хранителни грешки на майката, ако тя кърми. Ако то е на изкуствено хранене, алергиите често се провокират от преминаването към нова смес.

Други причини за образуване на корички по главата
1. Авитаминоза. Важно е храненето на майката (или детето) да е балансирано. Особено внимание трябва да се обърне на храните с високо съдържание на витамини А, С, както и от група В, които са отговорни за метаболизма.

2. Прекомерно изпотяване. Не завивайте детето и слагайте топли шапки. Обилно отделената течност изсъхва, образувайки люспи, които след това започват да се отлепват и падат..

3. Слънчеви лъчи. Не оставяйте бебето на слънце и не забравяйте за шапката.

4. Честа употреба на сапун. Препоръчително е главата на бебето да се мие не повече от два пъти седмично и то със специално олио за бебета. През останалото време е полезно да добавяте билкови отвари към водата.

5. Сух въздух. Оптималната влажност на въздуха в детската стая трябва да бъде  50-70%, температурата е +24 градуса.

Какво да правим 
Преди къпане намажете скалпа и коричките с бебешко масло за 10-15 минути. След това измийте косата , като внимателно разтривате с хавлиена кърпа. Подсушете косата и срешете коричките с мека четка или гребен с тъпи зъби. Ако е необходимо, повторете процедурата.

Но опитайте без прекомерни усилия: не късайте коричките и в никакъв случай не стържете кожата на бебето с остри предмети, това може да го нарани и да причини възпаление.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа